Poslati Božićnu čestitku ili božićnu čestitku? / Čestitati Novu godinu ili novu godinu?

Praznici su na pragu, ali još uvijek kruže priče o velikim Božićnim drvcima, šarenim Božićnim ukrasima, djedovim Božićnim pričama, finim bakinim Božićnim kolačićima i najljepšimBožićnim čestitkama koje smo poslali.

Zbog želje da naglasimo ljepotu i važnost Božića i praznika, neznanja ili nečeg trećeg, često griješimo i pridjev božićni pišemo velikim početnim slovom.

Božić je ime blagdana. Imena su blagdana također vlastita imena i pišu se velikim početnim slovomBožićni je, s druge strane, pridjev od imena blagdana i on se piše malim početnim slovom.

Tako da ćemo pisati: božićno drvce, božićni ukrasi, božićna priča, božićni kolačići, božićna pjesma, božićna čestitka, božićna zvijezda, božićni blagdani, božićno jutro, božićni filmovi, božićna bajka

Dakle, iako se blagdan Božić piše velikim početnim slovom, pridjev božićni piše se malim početnim slovom.

Ali, kada je pridjev božićni prva riječ vlastitog imena, piše se velikim početnim slovom:Božićni otok (otok u Indijskom oceanu), Božićni sajam (na Velesajmu), Božićna priča (roman Charlesa Dickensa)…

Iako je Božić na pragu i božićne su čestitke poslane, treba se pripremiti za čestitanje nadolazeće godine. Zasigurno su se mnogi našli u situaciji da nisu bili sigurni šta pisati velikim početnim slovom, a šta malim.

Kao što smo već rekli na početku, imena su praznika vlastita imena i pišu se velikim početnim slovom. Ako su višečlana, što je ovdje slučaj, po drugome se opšem pravilu samo prva riječ (član) piše velikim početnim slovom, a ostale riječi malim početnim slovom, osim ako su i oni vlastita imena.

Dakle, šta napisati na božićnu čestitku – Nova godina ili nova godinaPravilno je i jedno i drugo. No, postoji razlika.

Ako nekome zaželimo sretnu Novu godinu, zaželjet ćemo mu sretan sam praznik, tj. samo prvi dan mjeseca .

No, ako nekome zaželimo sretnu novu godinu, zaželjet ćemo da mu cijela iduća godina bude sretna.

Druge varijante ne postoje, tj. bilo koji drugi oblik nije pravilan!

I za kraj – sretna vam nova godina!

Izvor : http://goo.gl/F8VNvB