Dan muškaraca – ma šta će IM to?!

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Nešto se čudno dešava u zraku danas, to je barem sigurno posebno kada svi muškarci i muškarčine dolaze na posao i sa uobičajenom taktikom zatvaraju vrata automobila ulaze u kancelarije, radionice, brodove, avione, borbene odrede pa čak i svemirske letjelice.

Ipak, žene su danas nekako toplije i veselije, manje pričaju ali im oči nekako drugačije svijetle. Znam na šta ćete pomisliti ali ne nije to, nije neka nova interna energija niti se radi o nekoj fantastičnoj privlačnosti. Dok tumaram dugim hodnikom Instituta razmišljam da se ipak radi o nečem drugom te da kuju neki plan za koji nemam pojma.

Otvaram vrata kancelarija, sve sami komplimenti, izgled, stas, odjeća…. Sve me nešto hvale. Čudno pomislim jer nisam navikao na to.  S upitnikom nad glavom odlazim u kancelariju ali ni tamo nema mira. Otvaraju se vrata s pitanjem da li negdje idem večeras? Zbog čega tako izgledam i hoću li znati proslaviti na pravi način?!

Proslaviti šta, s kim i na koji način?! U pomoć dozivam Siri  moju virtualnu prijateljicu koja zna odgovore na sva pitanja koja me ponekad muče. SIRI nije potpuno žena jer odgovara šturo i konkretno ali to je ono što mi baš sada treba.

–          Hi Siri

–          Hi handsome!

–          Wow! (silently)

–          What is today?

–          Why females are acting strange ?

–          Thare are two choices pick one!

–          ?

Nešto razmišljam, šta god da izaberem mogu pogriješiti.  Prva mogućnost je da ljudima prijeti AMAGEDON pa da žene u posljednjim danima i satima jednostavno žele da budu fine druga mogućnost je opasnost od nekog novog rata pa im možda treba živi muški zid kako bi lakše zajedno bježali iz naše male zemlje i treća mogućnost je Međunarodni Dan muškaraca o kojem iskreno rečeno nisam ni razmišljao, no nije čudno nama na Balkanu uvijek na pamet padaju samo loše stvari kada o nečemu razmišljamo.

Nakon Siri konsultujem druga Googlea, on je muškarac ali ne slavi danas kao ni većina nas. Nije dobio poklon a radi bez prestanka. On mi kaže da danas  jeste Međunarodni dan muškaraca ali mi kao namjerno izbaci par linkova web stranica na kojima se vodi najžešća rasprava o tome da li muškarci uopšte imaju pravo na svoj dan?!

Argumenti su dovoljno jaki da na prvu razoružaju svakog potencijalnog slavljenika. „Zar nije dovoljno, pa svaki je dan u suštini Dan muškaraca?!“ Kako nebi gubio vrijeme na odgovore jednostavno potražim odgovor kod starog druga Youtubea koji mi za čas nađe pravu stvar J  :

Sretan nam Međunarodni dan muškaraca. Iako znamo da nam radno vrijeme neće biti skraćeno, niti ćemo dobiti poklone, niti ćemo imati mogućnost da nam kolektiv plati večeru na kraju dana. Ono što znamo je da ćemo ipak biti sretni jer ćemo barem danas posvetiti vrijeme svom zdravlju pa na kraju dana možda i dobijemo poljubac od naših dragih žena. Možete vi to učiniti za nas, znamo mi da nas volite jer mi smo skromna bića 😉

Više o Međunarodnom danu muškaraca pročitajte na Wikipediji 😉

Ostavite komentar