Naš politički mač

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Prošla je izborna kampanja, prošli su izbori a mi dobili rezultate. U našim stanovima, kućama avlijama i na ulicama su gostovala poznata i nepoznata lica s političke scene. Izmjenjivali su se patriotski slogani, govorilo se o novim sukobima te o zemlji Bosni i zemlji Hercegovini koja je naša i samo naša te o tome kako je trebamo voljeti i paziti i maziti, vjerovati u snagu i jedinstvo te biti za BiH ali i napraviti promjene sa sloganima i bez njih.

Na kraju tresla se gora, rodio se miš, ma šta miš poveći štakor koji je nekako skriven čučao i ponašao se onako kako to samo glodari znaju, osnuj svoje gnijezdo, čuvaj se svog i kupi samo za sebe.

Oni malo mudriji su tokom kampanje govorili kako BiH treba ući u EU i kako je baš tamo naša budućnost. Na kraju sve se svelo na idelologiju koja kaže da mi trebamo biti u EU a zašto je to tako i kako ćemo tamo ući o tome niko i ne razmišlja.

I dok se izborna borba vodila između Kozaka sa šubarama i Erdoanovih truhlih autobusa koji su nakon tri dana vožnje po Sarajevu već postali neefikasni i lažnih informacija o Turskoj kao prvom i jedinom značajnom investitoru u BiH naše „elite“ su se uz pomoć glasova naroda već podijelile i zauzele pozicije.

Ono koji su radili su i glasali i umnožili glasove oplemenjeni sa članovima šire i dalje porodice, dok su oni drugi namjerno pasivizirani i dalje čvrsto držali stav da ništa ne mogu promijeniti i da sve mora biti onako kako je zapisano jer je kako im je već rečeno politika „kurva“ i nikako nije teren za njih, te da je bolje da oni nijemo posmatraju dok drugi vladaju.

Stranke koje su nam nudile ekonomski plan i plan akcije za bolje sutra su okupile veliki broj stručnjaka, radilo se, nije se spavalo a da li će nam biti bolje ostaje da se pitamo. Neki drugi su govorili o hiljadama radnih mjesta, kažu čuda će se desiti ostaje da vjerujem u to, valjda se neću razočarati.

Oni koji su govorili o EU su znali da je sve stvar računice, da bi napredovali treba nam trgovina i razmjena dobara a kako nama to baš ne ide od ruke i nismo dobri s brojevima naši političari se hvataju političkog mača.

Nakon izbora imam pitanja, gdje su planovi? Šta je sa konkretnim programima? Možemo li išta planirati? Ko analizira trenutno stanje? Znamo li uopšte za bolje? Da li je sirova ideologija jedina smjernica i pokazatelj svega u ovoj zemlji?

Narod bi rekao, kako posiješ tako i požanješ a ja kažem kakav plan takav i napredak.  Za sada nam nedostaje planova i nema jasne vizije budućnosti, argumenti su iznimno jadni podjednako kao i stvarnost u kojoj živimo.

Zbog toga je lako manipulirati, spinovati i prodavati maglu te uticati na emocije koje se osvježavaju ratnim snimcima stradanja i zastavama i simbolima koje nikome na ovom prostoru nisu donijele pobjedu ali su izabranima donijele ugodan život pun sadržaja, novca i dalekih putovanja.

Nadam se da će barem neko u naredne četiri godine ozbiljno progovoriti o nama neophodnom pristupanju u EU. Takav historijski korak bi donio mnogo dobroga ljudima koji ovdje žive.  Na kraju sve odluke će opet pasti na pleća običnog i često neukog čovjeka čiji novčanik je sve tanji i kome se treba pojasniti da bajke imaju svoje mjesto u mašti a realnost traje dugo, često mnogo više od četiri godine dok svakoga dana treba jesti, trošiti i privređivati za porodicu i sebe, a to u ovoj zemlji nije nimalo lako!

Ostavite komentar