Go i loš

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Često se  pitam da li se rađamo dobri ili kroz život takvi postanemo? Postoji i ona druga verzija u kojoj se ispravno zapitati da li u oni loši takvi od rođenja ? Postoji li nešto nasljedno što nas unaprijed odredi kakvi ćemo biti ? Da li su svi veliki zlotvori postali zli tokom života ili su se jednostavno takvi rodili ? Da  li su svi dobri od rođenja predodređeni da budu takvi ?

Možda našu lošu i dobru stranu određuje samo neki dobro izbalansirani moment u životu ili ?!

U našim narodima se odvajkada čuvaju mudrosti poput „Pokvarenost najboljih je najgora stvar ili Ukoliko se dobar pokvari on postaje najgori“ Da li je to stvarno tako ?!

Kako sam nedavno u jednom dahu završio sa gledanjem serije Breaking Bad u kojoj glavni glumac a po struci profesor hemije sa dijagnozom raka pluća odlučuje preći na tamnu stranu zakona i počne proizvoditi drogu, da budem precizniji kristal met.

Serija je zbog svoje priče i sadržaja postala fenomenom televizije u vrlo kratkom roku, a glavni junak serije radi dva posla kako bi prehranio porodicu i platio svoje liječenje. Njegov život nije lagan, redaju se poniženja i kompromisi, nekada ugledni profesor odjednom postaje gubitnik od kojeg svi brišu cipele. Preko noći izgubi snove i ambicije ali i pravo na nadu jer je dijagnoza terminalnog raka na plućima ozbiljna stvar.

Možda nismo Walter White, ujedno glavni junak spomenute serije ali priča zvuči poznato zar ne?

S mukom na licu i duši Walter White odlučuje da učini nešto sa sobom i svojim životom na koji još može da računa. Taj odjednom nije revolucija već evolucija prelaska na tamnu stranu sile koji ga sporo preuzima ali ga na kraju u potpunosti preuzme.  Stvar je u totalnom odbacivanju svega onoga što smo radili i živjeli do momenta i naglo suočavanje sa nečim što je suštinsko i što nas okružuje.

Zbog toga nije čudno da se pitam, šta zaista treba da se dogodi pa da čovjek pređe na tamnu stranu?

Do sada sam živeći u Bosni i Hercegovini sreo mnogo likova poput Waltera White. Njihov broj je zaista impozantan u ovoj maloj zemlji. Svakoga dana ih sretnem barem trojicu. Bez obzira na dob i pol, imaju iste karakteristike: poniženi i nepotrebni, nevoljeni, ostavljeni, očajni i bijesni.

Svi ti ljudi su poput bombi koje samo što nisu eksplodirale i pitanje je momenta kada će učiniti veliku štetu time što će postati loši. Naravno, mnogi od tih loših u postanku neće početi sa proizvodnjom droge, ali će oštetiti prijatelje za neku sumu novca, početi će izostajati s posla, zaposliti nekoga koristeći štelu, napraviti će smicalicu onima koji nisu kriv napraviti će javni eksces i tako postati loši.

Kakav bi scenario serije bio da je kojim slučajem snimljena u Bosni i Hercegovini?!

Primjerice: Profesor u srednjoj školi naglo obolijeva pod pritiskom stresa, loše ishrane i opšte besparice. Počinje prodavati travu svojim đacima i tako postaje diler. Malo po malo stvara pozamašnu ekipu sačinjenu od onih đaka koji ne vide perspektivu u ovoj zemlji a brojčano stanje te ekipe je zaista impozantno.

Profesoru se ubrzo pridružuju kolege koje opterećuju visoki krediti ali i kolege sa studija koji čekaju posao na birou već deceniju.  Oni zajedničkim snagama osnivaju svoj kartel koji toliko ojača da može kupiti političku stranku po izboru i par aviona. Kartel počinje finansirati muzičare, fudbalere i parlamentarce te tako pronađu svoje mjesto u društvu koje već godinama tone ali i u svijetu koji je bio iznimno nepravedan prema njima.

Ali ipak, zbog nečega se pitaju ….

Treba li biti dobar ili loš ?! 

Ostavite komentar