Pa šteta je Bajra, prava je šteta …

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

„Paštetu najčešće jedu fizički radnici i djeca „

Govorio je moj deda dok  je meni dodavao krišku hljeba namazanu paštetom prije nego  bih krenuo vani zaigran, a sebi onako stidljivo s vrha noža mazao ono što ostane u konzervi.

Pašteta je u ovom ljetnom periodu dobar obrok, posebno je draga mojim zemljacima koji odlaze u susjednu Hrvatsku i komšijsku Crnu Goru na more. Taj put je nezaobilzan bez namaza koji je često i najbrži obrok na godišnjem odmoru.

Međutim malo nas zna kako je nastala pašteta i kada su naši preci zamijenili slatke i slane namaze iz dubokih tegica sa metalnom paštetom koju danas poznajemo. Naime, bilo je to 60-tih godina prošlog stoljeća,  kada se na stolovima u toplim domovima diljem bivše nam države, mogla pronaći pašteta. I zaista sve generacije su je rado konzumirale za doručak ili slasnu užinu.

Ali, šta je s paštetom u Bosni i Hercegovini ?

Ukoliko uđemo u granap, pred nama se na policama nađe šarenilo pašteta i proizvođača koje ih prave, prvenstveno u oči upada Argeta na koju smo tako navikli, nakon toga tu je Gavrilović, pa Carnex paštete. Sve brand do branda na kojima smo zasnivali djetinjstvo, a onda pomalo stidljivo, kako to obično biva sa bh. proizvodima, stoje skrivene paštete Ovako, Bajram, Brajlović i mnoge ukusne izvedenice našeg malog tržišta.

Izbor je na nama, ukoliko biramo dobru stranu hljeba ili kruha biramo tradiciju, ako biramo Gavrilovića biramo ime, ako biramo Ovako znamo da možemo mazati i onako, ali šta se desi ako biramo Bajru?

Mnogi će pomisliti da su napravili pravi izbor. Domaći brand, dobar okus, fin dizajn i oblik paštete na koji smo navikli. Kada sve serviramo na stol ugođaj jeste potpun. Međutim neki, poput mene, počnu istraživati, naravno na internetu i društvenim mrežama i dobiju poražavajući odgovor.

Bajra daje šture informacije, a na društvenim mrežama štaviše ne komunicira nikako!

Zapitam se zašto, u kojem grmu leži zec i za sve pitam čika Google-a. Tada dobijem poražavajući odgovor.  Bajra se veže za naslove poput  : Naše zdravlje nema cijenu, Uspaničeni stanovnici MZ Goleš, Uvjetna kazna vlasniku kompanije Bajra, Ugroženi životi djece.

Dobar okus postade ubrzo gorak. Taman sam pomislio da nas je pola vijeka konzumiranja paštete naučilo poslu te da nas Slovenci, Srbijanci, Njemci i Holanđani neće više učiti kako se proizvodi, konuzumira i komunicira.  Zapitam se čemu onda slogan: Okus koji se osjeća, kada kompanija nema nikakvog osjećaja za lokalnu zajednicu, čemu okus kada nema odgovora na mail niti na telefonske pozive ???

Nakon analize na Facebooku pronađem post u kojem Bajra reklamira svoj proizvod, a ispod piše „Ista Argeta“ još me više iznenadi opis administratora oficijelne facebook stranice koji pita : „Šta reći na ovo?! „

Identificiranje sa drugom i konkurentskom kompanijom komunikacijski im ne polazi za rukom, čini se da je Argeta – Argeta a Bajra – Bajra ma koliko im okus bio sličan.

Ne znam je li to slučaj samo sa mnom, ali mi se čini da BiH kompanije poput Bajre potroše toliko novca na reklamiranje unutar TV i radio programa te na bilboardima, pa se komunikacija sa kupcem ili ugroženim stanovnicima MZ Goleš potpuno zanemaruje?!

Zašto je to tako ne mogu znati, ali znam da oficijelni odgovor kompanije Bajra još uvijek čekam dok se problemi sa nagomilanim klaoničkim otpadom nezaustavljivo šire online medijima i naseljima MZ Goleš.

Nakon svega vratim se na vic o nastanku paštete u kojem se kaže kako je šegrt seoskog mesara davno prije osnovanja brandova sakupljao klaonički otpad, pa je i prije nego što će izmisliti paštetu u sebi pomislio :

„Pa šteta je ovo baciti, prava je šteta…“

Za kompaniju Bajra, čini se i nije šteta. Oni svoj otpad istresaju ljudima po prozor, tik na mjesto s kojeg se mještani opskrbljuju vodom, a vlasti na to nijemo okreću glavu. Toliko o ljudskosti i brizi za svoje sugrađane i potrošače!

21 0 komentar

 1. ninja 21 Avgusta, 2013
 2. asdf 23 Avgusta, 2013
 3. vukota 23 Avgusta, 2013
 4. hamza 23 Avgusta, 2013
 5. Ja 24 Avgusta, 2013
 6. amar 25 Avgusta, 2013
 7. edi 25 Avgusta, 2013
 8. Beg 25 Avgusta, 2013
 9. Ana 30 Avgusta, 2013
 10. Jah 30 Avgusta, 2013
 11. hehehe 3 Septembra, 2013
 12. Becks 12 Septembra, 2013
 13. Dada 16 Septembra, 2013
 14. Kengurko 22 Septembra, 2013
 15. Deda 30 Septembra, 2013
 16. odron 8 Oktobra, 2013
 17. musliman 3 Juna, 2014
 18. Desiree 12 Juna, 2014
 19. dragon city 17 Juna, 2014
 20. virtual dog training games 26 Aprila, 2015

Ostavite komentar