Posao, sam po sebi

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Večernje čitanje tekstova na web portalima mi zaista pričinjava pravi užitak, međutim nerijetko u naslovima web portala nailazim na činjenice koje su smišljene kao rezultat direktnog ataka na pamet i racionalno razmišljanje manjine koja je usmjerena ka čitanju i spoznaji onoga što se zove pravom istinom. Tako mi je u oči upao naslov teksta kojeg je krasila slika Osmana Topčagića inače šefa bh. misije pri EU i nekadašnjeg direktora Direkcije za europske integracije. Kao što se može i vidjeti, čovjek istaknutog zvanja i još zvučnije funkcije očito voli da se šali.

Poručuje nama Osman kako nam EU postaje barem geografski sve bliže. Interesantno reklo bi se, čak bi i zahvalno klimnuli glavom da nam je koeficijent inteligencije na nivou čovječje ribice, ali dragi gosp. Osmane većina nas je ako ništa išla u osnovnu školu.

Istini za volju, kada se malo dublje zavirimo u kratku karticu teksta koji je nimalo slučajno osvanula baš u headeru vrlo čitanog web portala, možemo od šefa misije BiH pri Evropskoj uniji, gosp Osmana Topčagića saznati kako će od prvog juna naredne godine BiH graničiti sa EU jer će tada susjedna nam država Hrvatska biti članica EU. Interesantno rekli bi mnogi koji do sada nisu znali da Hrvatska već godinama graniči sa BiH!

Osman Topčagić također poručuje da je „to nešto“ što traži vrlo ozbiljne i intenzivne pripreme u narednom periodu, te da je ovo što sada imamo u BiH rezultat zajedničkog rada. Ostaje mi da se pitam koliko ćemo se još dugo pripremati i koliko će gosp. Osman uživati na ovakvoj i sličnim funkcijama šireći priče o zajedničkom radu?!

Posebno pikantan dio teksta je kod spominjanja riječi frustracija i to u kontekstu „frustracije“ oko izostanka odgovarajućih reformi u BiH kao i aktivnosti koje mi očekujemo od EU.

Međutim, suština je potpuno drugačija …

Moja se frustracija se uvijek javi u momentu kada osjetim da mi neko prodaje „muda pod bubrege“  a ja o tome kao nemam pojma ili se trebam praviti glup. Na žalost Osmana Topčagića i njemu sličnih u Bosni i Hercegovini još uvijek ima pametnih i obrazovanih mladih ljudi koji ne pripadaju klanu povlaštene djece u koje između ostalih spadaju i djeca gosp. Topčagića te smo bili prinuđeni diplomirati, magistrirati i doktorirati na univerzitetima u Sarajevu umjesto geografski EU bliskog Brisela, Beča, Londona, Amsterdama ili bilo kojeg drugog grada u EU.

Na Vašu žalost ali i žalost mnogih sličnih Vama, gospodine Topčagiću mi postojimo i živimo u Sarajevu, Zenici, Visokom, Goraždu, Travniku i mnogim drugim gradovima BiH koji još dugo neće postati dijelom EU zbog kako vi to volite reći „nedostatka odgovarajućih kompromisa i dogovora“ koji direktno utiču na našu dobrobit ali i dobrobit EU.

Dragi gosp. Topčagiću, većina nas savršeno zna kako se do direktorskih fukcija u državnoj administraciji dolazi, znamo kako se 1990tih dolazilo i do ambasadorskih funkcija i imenovanja a odlično znamo i kako se na takvim odgovornim funkcijama danas ostaje.

Na žalost naši se roditelji nisu u „ono vrijeme“ igrali poput Vas u bašti Titove vile na Stojčevcu, vili koja je bila toliko luksuzna kako Vi volite reći. Naši roditelji nisu mogli prići toj vili niti su mogli vidjeti njen luksuz, te takve stvari za njih nisu bile uobičajne kasnih 1950tih i ranih 1960tih kako je to vama  bilo uobičajno.

Zbog toga Vas molim da makar cijenite naš intelekt, ako već ne cijenite ono što jesmo i što radimo. Znamo mi vrlo dobro da ste vi sami sebi dovoljni, ali ako ništa barem iz poštovanja prema svim mladim i obrazovanim ljudima  u BiH koji rade kako bi se finansirao Budžet institucije u kojoj radite Vi nemojte nama podmetati ovako instrumentaliziran spin.

Što manje znamo sve se manje nerviramo, ali ako kojim slučajem i nismo toliko glupi i zatucani onda nas izjave poput ove Vaše zaista nasekiraju. Jednom ste citirali francuskog filozofa Bernard Henri Levia koji je rekao kako Evropa treba u budućnosti izgledati kao Bosna – koja je Evropa sama po sebi, izjavili ste da Vam se ta Levieva konstatacija mnogo sviđa.

S tim u vezi imam poruku za Vas :

„Od Bosne čim prije napravite Evropu na koju ste toliko navikli, Vašu djecu dovedite ovdje – u Bosnu i Hercegovinu i naučite ih da počnu živjeti kao i mi, mimo hlada budžetskih institucija te svi počnite uživati u Bosni koja ako je Evropa sama po sebi  – vaš trenutni posao nema opravdanje niti svrhu – sam po sebi“

Hvala Vam!

Ostavite komentar