e-Vlada moj san

Piše : Tarik Kapetanović

Kako se u regiji sve više Vlade bivših Jugoslovenskih država predstavljaju na internetu shvatam kako je to u svijetu pa i u zemljama s kojima graniči Bosna i Hercegovina već odavno praksa.  Na žalost mi muku mučimo sa offline formiranjem vlade i rasporedom funkcija i fotelja unutar iste, a naši političari nemaju vremena da promišljaju o e-Vladi koja bi bila svjesna komuniciranja sa građanima putem društvenih mreža.

Naravno, niko ne promišlja o tome kao bi sa jednim takvim projektom svi bili na dobitku. Građani bi naučili brzo komunicirati a predstavnici vlasti bi lako dolazili do problema građana i znali bi kako reagovati prije razvoja krizne situacije na terenu.

Naravno svi oni koji misle da su društvene mreže čarobne varaju se jer niti jedan ministar neće postati običnom građaninu najbolji prijatelj ukoliko redovno komunicira primjerice na twitteru. Međutim ukoliko je ministar ili ministrica na twitteru veće su šanse građanina da će njegov problem biti primjećen i adekvatno riješen.

Sam sam lobirao par prijatelja koji su direktno involvirani u politički život u BiH da počnu komunicirati na twitteru, među njima su i ministri i parlamentarci ali i političke stranke koje prednjače u načinu i brzini komuniciranja. Napravio sam iskorak ali se mora progovoriti i o drugoj strani medalje.

Ukoliko u narednom periodu i dobijemo facebook ili twitter profile e- Vlade u FBiH i RSu, oni koji budu vodili tu komunikaciju moraju znati da će takva komunikacija biti otvorena i transparentna. Ta komunikacija bi omogućila građanima da šalju svoje savjete i da upute kritiku ali i da direktno učestvuju u radu Vlada. Građani bi tako mogli direktno učestvovati u kreiranju zakona i javnih dokumenata.

Ukoliko se i kreira facebook profil e – Vlade u BiH primjerice na Facebooku,  „Zid“ bi morao biti otvoren a twitter profil bi se trebao koristiti maksimalno za direktnu komunikaciju.  Takav izazov bi kreativno oblikovao informaciju i potaknuo korisnike na interakciju od koje bi svi imali koristi u obliku jasne povratne informacije.

Dvosmjerna komunikacija je veliki potencijal koji svakoj vlasti nude društvene mreže. Kroz pravilnu komunikaciju lakše je plasirati informacije ali i rješavati krize. Ono što bi na početku trebali imati je puno strpljenja i želje da se građanima zaista pomogne. Na kraju svaku internet kampanju iza koje stoji kvalitetan sadržaj i u kojoj se odgovara na pitanja u roku sat vremena građani adekvatno nagrade.

Ja već mogu zamisliti kako naši premijeri i predsjednici razmjenjuju poruke sa kolegama iz regije. Mislim da je praćenje na twitteru puno opuštenija komunikacija od standardne diplomatske komunikacije. Naravno sve treba pratiti i službena politika. Kada se desi da Vlade FBiH ili RS-a verificiraju svoje facebook i twitter naloge i počnu i oficijelno komunicirati stalno i redovno bit će mi drago da napišem i širi afirmativni tekst .

Jedan okmentar

  1. dodig_ 17 Avgusta, 2012

Ostavite komentar