Cesvan

Piše : Tarik Kapetanović

Nikada nisam vjerovao u priču koja se oduvijek pripovijeda na ovim našim prostorima a glasi „kako od dva zla treba izabrati ono manje“.

Ja neću pristati na to samo zato što nam se zlo nameće kao imperativ i kao da nemamo drugog izbora. Znam da je zlo uvijek zlo, pa čak i ako jedno zlo zamjeni drugo pa se pretvara kao da je dobro.

Kad bolje razmislim na zapadu ne razlikuju vrijeme i vrijeme a mi čak i kravu Šarulju opisujemo velikim slovom a religije poput budizma, kršćanstva i islama imaju rezervisano malo slovo.

Kažu da hebrejski jezik ima različite riječi za značenje vremena,  kada nastupi lijepo vrijeme oni imaju svoju riječ koja simbolizira više sunca dok, zbog toga se možda i krivo tumači prastara biblijska fraza u kojoj se kaže „došlo je vrijeme“. Kad pogledamo istoriju uvijek s vremenom dođe i smjena koja izravna razlike između ljudi.

Mi govorimo kako je to dobro jer smo umorni od svog zla iz prošlosti u kojem smo oplakivali svoju sudbinu a nismo mislili na djecu koja dolaze…

(Ovaj tekst je dio projekta LIVEINSPIRE. Kliknite, pročitajte, inspirišite se. Za moj tekst možete i glasati klikom na srce.. Hvala!

Jedan okmentar

  1. Seo 13 Aprila, 2012

Ostavite komentar