Disneyworld

Piše : @ka5an

Da mi je neko u prije nekoliko godina rekao da ću se na kafi u gradu naći sa prijateljima iz Crne Gore koji više pričaju o poslu nego o uživanju nikada im ne bi povjerovao, ali i to se desilo baš u periodu kad Obama pregovara o broju nezaposlenih u Americi.

Boji se moj drug iz Crne Gore kako se više neće moči opušteno ljenčariti te da će možda na nekim od narednih izbora u ovoj našoj maloj zemlji upravo ti nezaposleni birati političare koji će nas voditi. Nadati se samo da taj političar prije izbora i prije sjedanja na funkciju neće biti nezaposlen jer nam je takvih kadrova već sada preko glave ali..

Istini za volju, bilo bi fer kad bi mi došli do tog nivoa svijesti u kojem bi samo nezaposleni birali i time postali elita koja realno može odlučiti ko će ostati na državnom poslu a ko leti na ulicu.

Koliko je ovo razmišljanje blizu istine govori u prilog i popuštanje dosadašnje slijepe zahvalnosti zaposlenih onima koji su im omogućili posao i rad, jer se s vremenom plaće smanjuju a cijene povećavaju i tako „milja i nešto malo više“ postaje nedostatna za ugodan život.

Sad bi i moji prijatelji iz Crne Gore željeli živjeti od svog rada a kad oni govore o poslu i radu meni na pamet odmah padne neka vremenska nepogoda, smak svijeta ili nešto slično. Do sada sam učio da je svaku veliku krizu pa i krizu za poslom okončavao veliki oružani sukob, ali se nadam da ovu neće.

Svijet je očito nezadovoljan i ako me može utješiti mi nismo jedini. Oko 2 milijarde ljudi širom planete je u sličnoj poziciji, stoga je bitno pronaći političare koji mogu i znaju napraviti nova radna mjesta. Sve drugo može voditi u propast jer će se društva koja ne otvaraju nova radna mjesta jednostavno raspasti.

Naši lideri očito ovu poruku nisu shvatili ozbiljno jer država rodbinskih veza funkcioniše baš onako kako su je i zamislili, nešto manje od 200 porodica živi savršeno dok ostali pokušavaju preživjeti.

Državnici u EU su svjesni problema za zapošljavanje izdvojili oko 430 miliona eura što je opet izuzetno malo kada znamo da je broj nezaposlenih u EU zoni oko 16,3 miliona ljudi.

Amerikanci u svom stilu sve uspjeli ušminkati pa su u jeku krize predsjednika Obamu doslovno doveli na Floridu u Disneyworld ako ćemo preciznije u kompleks koji se zove Magic Kingdome (ono mjesto gdje se nalazi prekrasni Pepeljugin dvorac)

Obama je pričao o otvaranju granica, o novim radnicima u turizmu koji mogu poboljšati rast i razvoj tržišta. Kampanja je naravno urodila plodom, imala je veliki odjek a PR tim je trljao ruke dok se predsjednik Obama hvalio hranom i klimom tople Floride.

Samo su jednu stvar previdjeli, snimak smo mogli pogledati i mi, žitelji BiH sivila kojima, kako to INDIREKTNO  poručuje i predsjednik Obama nije potrebna samo sreća za posao nego i magija kojom je u neku ruku stvoren i Disney World.

Dok su neki BiH građani i došli do Floride, hiljade i hiljade još čekaju na svoju šansu. Kod nas ne postoji magični štapić kojim bi odstranili probleme, nema ni vila niti bijelih konja koji bi nas provozali kočijama bez novca.

Sve je u rukama moćnika, koji se u ovom vremenu nazivaju imenima čije je prezime ekplatacija, izrabljivanje, uzimanje mita i mizerna isplata, a to nije stajalo na predizbornim plakatima ili ipak jeste samo sam ja previdio ?!

Ostavite komentar