Konsultacija društvenih mreža prije zapošljavanja… sigurna budućnost!

U junu 2011. godine po evidenciji Federalnog Zavoda za zapošljavanje registrovano je 441.184 nezaposlenih osoba. Bez obzira na godinu dana čekanja oko formiranja vlasti ništa se nije dogodilo, političari nisu otvorili nova radna mjesta i od izbora do sada se ništa značajno nije desilo.

Političari sada šute i kupuju nove automobile, neki ubiru dnevnice a treći uživaju u svojim vikendicama. Za četiri godine ili na prvim opštinskim izborima možemo očekivati rast profita, jer će do tada političari otkriti društvene mreže a možda će fanovima početi plaćati prisustvo na istim.

Dokazano je da se sporadični slučajevi i(političari) pojavljuju na društvenim mrežama s vremena na vrijeme, neki komuniciraju jednom mjesečno dok drugi netragom nestaju nakon izbora. Zbog toga možemo otvoreno potvrditi da se političari u BiH boje društvenih mreža ali to nama daje veliku prednost.

Nismo Amerika, to znaju i vrapci na granama ali moram spomenuti da u toj dalekoj Americi skoro 90 % kompanija planira koristiti društvene mreže u procesu zapošljavanja novih uposlenika. Mnogi dobivaju otkaze jer se u njihovim online CV profilima što nije ništa drugo do Facebook account može naći nešto negativno.

Kako kod nas broj Facebook korisnika svakodnevno raste, prvenstveno zbog nezaposlenosti s početka naše priče BiH može početi primjenjivati i ovaj trend. Situacija s Twitter zajednicom u BiH je nešto lošija, pa nisam siguran da li poslodavci svoje kandidate pronalaze na twitteru i znaju li šta je twitter uopšte.

Kako se sve to odvija u Americi možete prosuditi sami kada pogledate ovu izvanrednu infografiku :

 

Jedan okmentar

  1. www.certifyatvi.com 4 Februara, 2015

Ostavite komentar