Zašto muškarci moraju stajati ?

Piše : Tarik Kapetanović

Zapadna Evropa je postala veliko ratno polje na kojem se sukobe muški i ženski interesi. Žene počinju uspostavljati pravila koja bi muškarci trebali bez pogovora slijediti. Nekada su pripadnice ljepšeg spola u pravu ali ponekad ipak pretjeraju. Kako vrijeme odmiče čini se da će uskoro biti nepristojno i politički neispravno tradicionalno i iskonsko muško uriniranje. Moguće je da će se muškarce kažnjavati za takvo ponašanje dok se u nekim evropskim zemljama glasno govori o totalnoj zabrani stajanja pored klozetne školjke.

 

Pobornice takve ideje se mogu susresti u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji. U tom liberalnim i demokratskim zemljama žene su uspjele prisiliti muškarce da konačno padnu stražnjicom na klozetnu školjku. Masovni protesti su prethodili takvim dešavanjima. Žene su nosile plakate sa velikim crvenim znakom X iza kojeg je stajao muškarac pored klozetne školjke. Njihovi povici i parole su varirali u odnosu na zemlju i jezik. „Liassez tomber votre pantalon, et esseyez vous!“ „Spustite pantalone i sjedite!“ uzvikivale su francuskinje, „Behalte deine Tropfen fuer dich“ „Sačuvajte kapljice za sebe!“ uzvikivale su njemice dok su ljute holanđanke uzvikivale „Toch niet weer een vieze plus op MIJN badkamer voler!“ „Ne želimo još i prljave lokve na podu naše kupaonice!“

Njihovi motivi za uzbunu nisu na bili povezani s penisom, već isključivo sa higijenom. Do sada su njihovi argumenti imali smisla, jer zaista niko ne uživa dok nehotično staje u malene lokvice urina pa čak ni muškarci. Za higijenske uslove žene mogu  okriviti ne samo muškarce nego i majku prirodu koja nije prilagodila muško tijelo ispravnom centriranju pri mokrenju. Ukoliko bi muškarci urinirali pod pravim uglom i pod istim pritiskom žene se ne bi bunile. Takvo šta na nesreću muškaraca i žena nije moguće, muško tijelo se jednostavno ne uklapa sa toaletnom školjkom.

Jednostavno riješene žene su našle u izglasavanju zakona koji bi natjerao muškarca da sjede na toaletnu školjku, spusti pantalone i urinira. Ukoliko to učini toaleti bi ostali čisti i sjajni a žene bi mogle uživati u svakom posjetu omiljenoj prostoriji.

 

Moram istači da su žene ipak u krivu. Prije nego nastavim s tekstom moram naglasiti da muškarac koji živi u prosjeku šezdeset i pet godina dnevno urinira skoro pet puta. U toku života muškarac posjeti toalet, livadu ili neki mračni ćošak 118.000 puta. Podsjećanja radi, muškarčev urinarni trakt nije kreiran za širenje čistoće i mirisa te je on glavni krivac zapuštenih i prljavih podova toaleta.

Prva nemila činjenica s kojom se žene trebaju suočiti jeste da zalutale kapljice urina nisu raspršene namjerno. Kontrola se muškarcu lako omakne pa tako i koja kap koja počesto završi u boksericama. Prirodni nagon tjera muškarca ali i ženu na pražnjenje mokraćnog mjehura ali se kod muškaraca mokraća zadržava u takozvanoj „mišićnom kanalu“ koji doslovno isporučuje mokraću. Muškarci to znaju i zbog toga se dugo zadržavaju zamišljeni nad klozetnom šoljom. U tim momentima oni pokušavaju iscijediti svaku kap kako bi poštedjeli sebe i svoje ukućane neugodnih žutih fleka na savršeno bijelom donjem rublju.

Poznati i po svojoj nespretnosti muškarci nažalost žele sačuvati jedno i često unište nešto drugo. Dok umilnim pogledom ispraćaju svaku kap oni nježno tresu cijelo tijelo. Upravo taj čin dovodi do neželjenog prljanja pločica, poda pa čak i plafona toaleta.

Neke od argumenata moram dodatno pojasniti nekolicini žena koje će možda poželjeti da pročitaju ovaj članak. Svjestan sam da je žensko uriniranje kulturnije i civiliziranije od ovog kojeg sam opisivao, međutim ovakvi opisi se vežu za nemali broj „nesvjesnih“ muškarca koji jednostavno ne mogu paziti na skupu keramiku toaleta.

Prije nego nas osudite trebale bi razmisliti o anatomiji. Žene su urednije i čišće jer ih je majka priroda takvim kreirala. Muški ritual uriniranja se može ženama učiniti barbarskim jer je njima za savršenu čistoću potrebna samo maramica. Na žalost malene maramice ne mogu zadovoljiti muške potrebe i u tome sebi ne možemo pomoći. Ni nas se čak nije pitalo za izbor pri rođenju, da jeste možda bi puno toga bilo drugačije.

Zapamtite, muškarci rijetko prljaju toalet dok uriniraju, oni prljaju dok stoje i tresu svoje tijelo. Prisiljavanje muškarca da sjedne na toalet stoga nije spas, jer se muškarci ne mogu protresti dok sjede. Ukoliko to učini, muškarac dovodi svoj ponos i zdravlje u opasnost. Takve situacije dovode do povreda penisa ili čak infekcije koja dolazi iz opasne unutrašnjosti toaletne školjke.

Može se činiti da nema spasa, ali je na sreću ne tako davno jedan od vodoinstalaterskih genija kreirao savršeno dizajniran instrument koji efikasno sakuplja urin bez onečišćenja i nepoželjnih lokvi. Ponizno govorim o pisoaru koji je postao svjetlucava porculanska ikona toaleta zapadnog svijeta. Za ženski dio čitateljstva koji možda nikada nije ušao u muški toalet moram opisati ikonu muškog dizajna. Sama porculanska zdjela pisoara je široka koliko i toaletna školjka, smještena visoko iznad poda kako bi bila pogodna za preciznu navigaciju osobe koji stoji pred njim.  Važno je napomenuti da se pisoar čisti izuzetno lako uz pomoć velikih količina vode koja se ispušta pritiskom na dugme dok moderniji pisoari vodi ispuštaju reagujući na pokrete tijela. Zbog toga svi možemo odahnuti, pisoar je zasigurno spas za sve!

Zakoni koji zabranjuju muškarcima stajanje pored toaletne školjke su zbog toga besmisleni. Takvi će zakoni zasigurno doživjeti svoj krah jer je rješenje problema odavno pronađeno. Šteta koju muškarac može napraviti dok sjedi je mnogo veća od nekoliko kapi urina razasutih po podu toaleta. Moram podsjetiti da toaletna školjka primarno i nije kreirana za mokrenje, dok je pisoar savršeno dizajniran za samo jednu toliko nepoželjnu mušku radnju.

Riješene imamo, samo ga je potrebno ugraditi. Izmjerimo li jedan zid u toaletu i odredimo li poziciju i ugradimo pisoar problem će biti trajno otklonjen. Ukoliko u kući imamo malenu muškarce njima možemo prilagoditi stolicu ili stepenicu na koju bi stajali dok mokre dok će oni stariji stajati na prstima ali i dalje ispravno ciljati te neće praviti nered.

Žene će razbjesniti i činjenica koja govori o muškarcima koje mokre u sudoper. Znam da je teško razumjeti ali takvih ima mnogo. Možda će im biti lakše ako saznaju da su naučnici izračunali da čak i dok mokre u sudoper muškarci mogu kontrolisati svoj ritual osam i po puta bolje nego dok to čine u toaletnoj školjki.

Već mogu naslutiti glasne proteste gdje ćemo vidjeti plakate na kojima je napisano „mokrenje u sudoper je odvratno i podcjenjivačko!“ što zaista i jeste čin koji bi se trebao kritikovati ali moramo razmisliti i o samoj tekućini koja se zove urin. Po Websterovom opsežnom rječniku urin nije ništa drugo do :

„Tekućina tijela koja se prazni putem bubrega i mokraćnog organa. Tekućina je jasne transparentne boje a sadrži mokraćnu kiselinu i kreatinin. Nastaje pri procesu varenja bjelančevina, anorganskih soli i složenih pigmenta te predstavlja jasnu izlučevinu svih kičmenjaka.“

Ono što je izostavljeno u Websterovom rječniku je da je urin potpuno sterilan i oslobođen od bakterijske kontaminacije. Urin je često korišten i u ekstremnim ratnim situacijama u kojima su vojnici zarobljeni u pustinjama pili toplu i slanu tekućinu te ga koristili pri čišćenju rana.

Mokraća sama po sebi ne šteti prirodi. Urin je štetan ukoliko je duže od dva sata izložen uticaju bakterija u toplom okruženju. Tada prostorija počinje smrdjeti ali se problem može riješiti upotrebnom palete higijenskih sredstava za čišćenje.

Na kraju smo došli do rješenja. Muškarce treba ohrabriti kako bi što češće koristili javne toalete i pisoare a kod kuče pazili na svaku kap. Ukoliko se i dalje skrivate i mokrite u sudoper imajte na umu da stručnom ženskom oku ništa ne može promaći. Neka vam je onda na dohvat ruke plastična čaša iz koje ćete isprati površinu sudopera odmah nakon mokrenja. Ukoliko vas ipak „provale“ možete se braniti faktima o smanjenom računu za vodu, jer ispiranje sudopera troši puno manje vode nego li ispiranje toaletne školjke. Ideja je i ekološki ispravna, ukoliko bi svi muškarci pribjegli ovoj metodi na planeti bi bilo spašeno milijardu litara vode na dan što bi poboljšalo cvjetanje svojevrsne vegetacije.

San svakog muškarca je da usreći ženu, a žena može biti sretna ukoliko je toalet besprijekorno čist. Zbog toga je moj prijedlog da budemo izuzetno uredni kako bi na umu imali i ekologiju kojoj možemo pomoči malim gestom mokrenja u sudoper!