Semiha Zna

Piše : Tarik Kapetanović

Već nekoliko dana putem napisa na web portalima u BiH pratim izjave bivše gradonačelnice grada Sarajeva Semihe Borovac koja se nakon mjesta gradonačelnice na kratko smjestila u BH Telecom, firmu koja je poznata po sretnom udomljavanju stranačkih kadrova.

Misterija nije dugo trajala i iz kratkotrajne anonimnosti ponovo izranja Semiha, sada već na značajnoj i odgovornoj funkciji koordinatorice za reformu javne uprave.

Nije ni čudo da je prva dama grada Semiha Borovac, baš na toj funkciji, zasigurno Semiha zna mnogo o koordinaciji javne uprave i državnim službenicima koji su raspoređeni na izuzetno dobra mjesta unutar iste.

Zna Semiha kako kadoordinirati, smjestiti prave i podobne na svoja mjesta, jer je po već ustaljenom sistemu i sama dolazila na radna mjesta na kojima je zarađivala platu, topli obrok, regres i ko zna šta sve ne.

I tako Semiha progovara o moderniziranju javnog sektora kako bi se unaprijedio rad i djelovanje, govori Semiha i o etičkim kodeksima po kojima je državnim službenicima i zaposlenicima zabranjeno da primaju novac, poklone, usluge ili neku drugu korist za sebe i drugoga, ali i da podstiču a davanje to jest svojim ponašanjem, postupcima ili riječima stavljaju do znanja da očekuju bilo koju korist, odnosno ne smoju preduzimati bilo koje radnje i postupke koje bi ih dovele u zavisan položaj…. MA DAJ SEMIHA!

I sada dolazimo do najboljeg dijela :

Prava idila reklo bi se!

Kako mi Semiha i predloži, ja pokušah koristiti komunikacijske kanale te napisati mail koordinatorici, koju bi detaljno izvijestio o slučajevima korupcije i apliciranja na pozicije u javnoj upravi.

„Uspostavili smo otvorene komunikacijske kanale u cilju davanja poticaja klijentima ili državnim službenicima da izvijeste o korupciji. Od 2009. godine na zgradi Ureda postavili smo sanduče kako bi građani mogli iznijeti svoje prijedloge, sugestije i žalbe, a samim tim i prijaviti slučajeve korupcije, a s ciljem što transparetnijeg rada naše institucije. Sve e-mail adrese zaposlenih u Uredu, također su dostupne na našoj zvaničnoj web stanici. O provedbi Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH, Ured redovno obavještava Ombudsmene BiH te Parlamentarnu skupštinu BiH. Na preporuku Ureda za reviziju finansijskog poslovanja bh. institucija., također smo unaprijedili proces interne kontrole Ureda. Još jedan od načina transparentnosti našeg rada je i uspostavljanje monitoring procesa nad realizacijom projekata koji se finansiraju iz Fonda za reformu javne uprave”

Sreća ipak kratko traje pa se nakon kucanja oficijalne web stranice http://www.javnauprava.ba/ koordinatora možete dobiti ove informacije :

Kako kontaktirati bilo koga kada ili prijaviti slučaj korupcije kada možemo kontaktirati samo tehničku podršku kojima zasigurno hosting nije na vrijeme plaćen.

Sudeći po svemu navedenom BiH će i dalje ostati najkorumpiranija zemlja u regiji a i kolege iz Transparency-a će još dugo osnovano primati plate dok ćemo mi morati stalno ukazivati na ublehe političke i administrativne korupcije

U prilog tekstu :

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/101213028

4 0 komentara

  1. masheenka 13 Decembra, 2010
  2. sunce 13 Decembra, 2010
  3. Hannah 13 Decembra, 2010
  4. dysko 13 Decembra, 2010

Ostavite komentar