Prvi snijeg

Piše : Tarik Kapetanović

Nekad se pitam da li uopše postoji mogućnost da promijenim našu skoro pa u sekundu tačnu predvidljivost?

Kako ostati sretan i zdrav u bolesnoj zemlji?

Ovdje tuđa sreća nikome ne prija, tišina prati naše zakone i političare nikako da čujemo glas savjesti i kako će nam uopšte biti bolje kad ne znamo bolje?

Jutro, otvaram oči koje su još uvijek na istom mjestu osjećam da sam u istoj koži. Znam da me čeka još jedan dan u nizu i kako moram sam naći smisao. Kao po navici gledam jutarnji program, slučajno Kantonalne televizije kad tamo prilog o stanju na cestama i snijegu koji, kojeg li čuda već dva dana sa blagim prekidima pada.

Ispred kamere portparol Kantonalnog Javnog preduzeća „R A D“. Gospodin daje izvještaj o stanju na cestama u glavnom gradu. Kaže, između ostalog, ekipe su bile na terenu, čistilo se cijelu noć, primarne i sekundarne saobraćajnice su čiste i uredne….

Sve bi to bilo sasvim uredu da stanoviti gospodin a uz to i PR “R A D-a“ nije trebao braniti svoje Javno preduzeće od negativnih napisa u dnevnim novinama.

Naime, neki novinari u dnevnim novinama su već jutros pisali kako uposlenici „R A D-a“ baš i nisu obavili svoj posao kako treba.

Kako kaže gospodin PR :

„Radi se o izjavama iz Javnog preduzeća „G R A S“ u kojima stoji da neke saobraćajnice nisu bile očišćene pa kombi i bus linije nisu saobraćale, posebno na padinskim dijelovima grada.“

Ali, mi se s tim ne možemo složiti, jer su naši radnici obavili posao i vjerovatno neki nesavjesni vozači iz „G R A S-a“ nisu pripremili zimsku opremu“

Ostajem poluotvorenih usta, PR javno govori kako se preduzeće koje zastupa „ne može složiti“ sa novinskim člancima koji su odštampani u jutarnjim novinama i o tome govori javno u jutarnjem programu Kantonalne televizije?

Da se kojim slučajem slično desilo u nekoj pismenoj zemlji, medijska i društvena reakcija bi bila tako jaka da bi se preduzeće suočilo sa teškom osudom i problemima a PR bi završio na birou rada, ali mi živimo u BiH pa možda niko osim mene nije primijetio ovakvu i slične izjave.

Šta reći, osim da se prosječnost marketinški promoviše u posebnost, pitam se da li možemo tražiti pravu informaciju i ko je danas uopšte traži?

Stresem se pri pomisli da sam drugačiji, da čujem i razumijem možda i ono što ne bih nikako trebao.

Neko će reći, šta ovaj piše kad ma gdje da spava, šta da jede i ima koga da voli!

Ja jednostavno imam potrebu da mislim i da tako s mojim mislima u glavi i lopatom u ruci očistim snijeg!

Želim Vam lijepo jutro i ugodan dan!

Jedan okmentar

  1. masheenka 13 Decembra, 2010

Ostavite komentar