Otvori se PR otvorih se ja

Piše : Tarik Kapetanović

Kad svi više manje pišu o četvrtom Sarajevo PR Openu održanom u Sarajevu vrijeme je da koji red o svemu napišem i ja. Za razliku od prijateljice koju upoznah na PR Openu, Hane na Twitteru poznate i kao @cyberbosanka, meni nije mi bilo prvi put. Sa @prime_ba ekipom se družim već drugi put na PR Openu i svaki put bude super. Želim zahvaliti @draganmocevic i kolegici @lbrcaninovic na pozivu i srdačnom dočeku.

Kako je već @cyberbosanka napisala, PR  Open i njegovi organizatori su omogućili „oživljavanje avatara“. Susreli su se ljudi koji su se „pratili“ mjesecima, godinama i danima. Na PR Openu smo se svi konačno i upratili. Bilo je zanimljivo vidjeti i čuti ljude koji su se uspješno skrivali iza nasmiješenih avatara a čije sam postove i komentare redovno čitao uz jutarnju kafu.

Svakako bih u ovoj priči mogao izdvojiti naše predavače na PR Openu koji će se sigurno i sami prepoznati. Odlično predavanje održali su @mrak i @gagadjermanovic . Dok je @mrak držao svoje predavanje razmišljao sam koliko zaista taj čovjek ima znanja i šta od svega toga uopšte želi podijeliti s nama ali i koliko će nam ostati trajno skriveno dok ne zavrijedimo trenutak njegove pažnje i znanja.

Izuzetan i pozitivan utisak barem na mene je ostavila @gagadjermanovic koja je kako mi to kažemo u Bosni više govorila „išaretom“ nego riječima. Njeno predavanje je proteklo je glatko i bez zamuckivanja, puno toga smo mogli naučiti od nje te utvrditi ono što smo do tada površno i znali.

Znači, Gaga je pravi izbor i za neki novi PR Open.

Ne bih ulazio u dubinsko analiziranje svih kandidata s PR Opena, ali sam posebno ponosan na nastup prijatelja @gocfonstrauss i @cyberbosanka koju sam nakon iscrpnog čitanja njenog bloga konačno i upoznao na PR Openu. Naši istaknuti blogeri su pokazali da znaju i mogu prezentirati te puno više reći o temama koje su im dobro poznate.

Prijateljski bih posavjetovao @cayberbosanka da bude glasnija, barem koliko i njeni tekstovi o kojima se priča ne samo u njenoj Zenici nego i u cijeloj BiH, stoga Hana, samo naprijed glasno i hrabro! Zaista te vrijedilo saslušati, mnogi će naučiti puno toga od tebe!

Ja ne bi bio ja da ne kritikujem, naravno kritika se ne odnosi na organizaciju niti ručak koji je usput rečeno bio izvanredan (hvala organizatorima) nego na komentare prisutnih.

Pohvalio bih djevojku/ženu koja je ujedno i uposlenica FDS-a u Sarajevu. Hrabro je istupila i konačno progovorila o svim manama naše sporosti i sistema „lako ćemo“.

Iznenadile su me i kolege i svekolikih banaka koji su čini mi se – a možda i nisam u pravu došli kako bi čuli kako i na koji način najbolje voditi blog svoje kompanije te kako isti uvezati sa društvenim mrežama i to sve u toku radnog vremena.

Ipak, treba pohvaliti njihove napore i želju da dalje uče i postanu eksperti u poslu kojim se bave.

Nemam komentara na žalopojke uposlenih PR ovaca iz tkz. državnih institucija kojima je – koje li tragedije na poslu ukinut pristup Facebooku i Twitteru. Na žalost nisam se upoznao s tim ljudima iako bih još mnogo pisati i izgovoriti na tu temu.

Iskreno, najviše me obradovala komunikacija sa pametnim ljudima od kojih svi možemo mnogo naučiti.

Drago mi je da su naši predavači uspjeli odgovoriti na sva pitanja, usmjeriti pažnju publike i potaći većinu na razmišljanje. Mene su iskreno potakli da ponovo, aktivnije i oštrije pišem o svemu što nas okružuje.

Žao mi je što niko od uposlenih praktičara nije javno progovorio o stvarnim problemima s kojim se susreću niti je ponudio pomoć u razvijanju daljnje komunikacije i saradnje.

Potpuna suprotnost bili su naši predavači koji su bez ustezanja nudili kontakte i svaku pomoć u daljnjem istraživanju novog esnafa koji uključuje komuniciranje. Nadam se da će se uskoro i naši praktičari povesti za njihovim primjerom, otvoriti svoje Twitter, Facebook profile ali i Blogove kako bi i mi obični smrtnici mogli lakše komunicirati s njima.

Drago mi je da smo makar slušali ista predavanja, zahvaljujem i onima koji su ostali do kraja te svima koji će nakon PR Opena nastaviti komunicirati i pratiti dešavanja na našim blogovima.

Mi ćemo se truditi da budemo što bolji, trudit ćemo se i da pratimo jedni druge – znanjem i u stopu kako nam ništa ne bi promaklo, barem ne ono vrijedno spomena.

4 0 komentara

  1. Dragan Mocevic 26 Novembra, 2010
  2. Cyber Bosanka 26 Novembra, 2010
  3. dysko 26 Novembra, 2010
  4. Dragana Djermanovic 28 Novembra, 2010

Ostavite komentar