Nikolina u Južnoj Koreji

Poznata banjalučka manekenka Nikolina Gak boravila je tri mjeseca u Južnoj Koreji. Da bi se jedan prosječan Evropljanin uklopio u način života koreanski žitelja prema Nikolinim riječima potrebno je duže od prosječne turističke posjete od nekoliko dana.¸

– Prometne ulice na kojima se mogu vidjeti užurbani pješaci, biciklisti koji rezvoze hranu, skupi automobili, neobična arhitektura koja je u skladu s moderno tehnološkim imidžom ove zemlje, pa sve do uličnih prodavača egzotične hrane je nešto što će sigurno jednog Evropljanina ostaviti bez daha,započinje priču Nikolina.

Namdaemun market

-Ulice su karakteristične po gusto zbijenim radnjama u kojima se prodaje gotovo sve od morskih plodova do kućnih potrepština. Najveća tradicionalna pijaca u Seulu je Namdaemun market smješten  u samom centru. Još prije nego što se i približite ovom čuvenom marketu opojni mirisi će vas poptuno obuzeti. Osim brojnih suvenira, garderobe tu ćete moći vidjeti i vješte ruke starih Korejaca kako pred vama pripremaju tradicionalna korejska jela, priča Nikolina.

Plavi dvorac

-Iako već vjekovima u njemu ne žive predstavnici kraljevske porodice Plavi dvorac je najveća atrakcija ovog azijskog grada. Na samom ulazu u dvor dočekaće vas tradicionalno obučeni vojnici poznati kao čuvari trona i kapija. Razne manifestacije i festivali se priređuju u ovom dvorcu. Arhitektura je impresivna jer je sva u mozaiku jarkih boja a cijelom mjestu posebnu ljepotu daje prelijepo uređen vrt u kojem dominira ogroman ribnjak što cijelom mjestu daje egzotičnu atmosferu. Najbolje vrijeme za posjetu je rano ujutru kada se svečano otvaraju kapije dvorca ili oko 15 časova kada možete prisustvovati ceremoniji zatvaranja, objašnjava Nikolina.

Muzej kao počast modernoj tehnologiji

-Muzej kompanije „Samsung D’light“ je sigurno nešto što do sada niste mogli da doživite u tradicionalnim  muzejima. Ovaj muzej za razliku od onih tradicionalnih nije okrenut prošlosti nego budućnosti. U njemu možete naći najnovije modele kamera, laptopa, fotoaparata. A osim toga ovaj muzej vam pruža i niz ugođaja od kojih je najzanimljiviji veliki vodeni zid, koji se ukoliko stanete ispred koncentričnog kruga, pretvara u projektor. Nešto što za sada još nigdje nećete doživjeti.

Tradicionalna sela

-Iako je ova zemlja poznata po tehnologiji koja je već uveliko zagazila korak naprijed u odnosu na ostatak svijeta, ipak bi bila prava šteta ne doživjeti tradicionalni duh ovog naroda. Najbolji izbor za to je obilazak etno sela u kojem možete sagledati kako su nekad živjeli stari Korejanci.

Prvo što ćete primjetiti su bašte, kojima su Korejanci posvećivali mnogo pažnje njihovom uređenju. Tu možete vidjeti i tradicionalne korejske igre, običaje vjenčanja a možete se čak oprobati i u bacanju strijele i vrtenju čigre. Meni je vrtenje čigre mnogo bolje pošlo za rukom nego bacanje strijele, završava priču Nikolina.

Ostavite komentar