WhatsApp za Android dobija opciju za video pozive?
May 25, 2016 – 12:44 pm | No Comment

Prema navodima portala Fonearena, nedavni testovi beta verzije aplikacije na Androidu uključuju i opciju za video pozive.

Read the full story »
24/7

Društveni mediji

Featured

Headline

Intervju

Home » Društveni mediji

Šeherezada je pobijedila!

Submitted by on September 24, 2010 – 12:44 am9 Comments

Piše : Tarik Kapetanović

Nakon poraza čitavog arapskog svijeta, pred najezdom sapunica je pala i Makedonija u kojoj su prevodioci s turskog kasnili s poslom i ozbiljnim  knjiškim izdavaćima, jer su danonoćno radili samo za televiziju. Poslije je ničice palo i Kosovo u kojem je čak 50 posto albanskog stanovništva gledalo pustolovine junaka serije “Gorka ljubav”, koji se, uzgred, preziva Kosovali. Slijedile su Rumunija, Bugarska, pa čak i Grčka koji još uvijek slove za “ljute neprijatelje svega što je tursko”.

Naš region je stoga bio lak zalogaj, jer ljubav prema turskoj često izražavamo i na druge načine a ne gledanjem televizije, elem … s toliko turskih useljenika, sapunice su bile samo logićan slijed.

Priča iz “1001 noći” kao da je stvorena za naše podneblje. Junakinja Šeherezada samohrana je majka kojoj porodica pokojnog muža nije pružila prvu pomoć ni kad joj se dijete razboljelo od leukemije. Ona je ujedno samosvjesna, nagrađivana arhitektica i jadna se nekim čudom zaljubila baš u šefa kompanije u kojoj radi. Naravno uvijek postoji problem a ovdje je to njegova je majka!

Ne trpi je buduća svekrva jer je skromnog podrijetla i nesretna žena kao da dvaput prolazi istovjetnu situaciju.

Važno je reći da prića o serijalu “1001 noć”  nije tako naivna. Serijal razbija sliku o Turskoj kao konzervativnoj zemlji I društvu u kojem je ženama mjesto u kući. Većina ženskih likova ima vlastite karijere, muku muče s nevjernim partnerima i bore se protiv društvenih predrasuda. Pa dok je u italijanskoj kinematografiji s kraja tridesetih godina prošlog vijeka vladala moda “bijelih telefona”, ovdje na svakom koraku zatječemo bijele laptope.

Možda smo suviše gledali I analizirali serijal bez tona ali svaki će geek prizati da mobiteli u ovom serijalu zauzimaju posebnu poziciju,

Analizirali smo i primijetili da niti u  Švedskoj ili Americi nećete pronaći film u kojem se protagonisti tako pobožno odnose prema mobitelima: oni su spravice na koje se više ne obraća pažnja, naprosto sredstvo komunikacije, ali način na koji ih likovi sapunice “1001 noć” drže u rukama blizak je obožavanju. Što je opet blisko našem mentalitetu.

“1001 noć” je  tipičan izvozni proizvod, koji šminka stvarnost ne samo za domaću publiku nego i za izvoz. Produkcija je raskošna, takvih interijera i automobila nema baš puno ni u Berlinu a Sarajevo nećemo ni spominjati.

Često se setovi snimaju na lokacijama što reditelji sapunica izbjegavaju, jer se tako povećavaju troškovi, pa se stieče dojam o Turskoj kao prekrasnoj kozmopolitskoj zemlji. Nimalo slučajno da su nakon ovakvih serija bogati Arapi nagrnuli u Istanbul, koji je za turiste iz tog dijela svijeta postao jedna od tri najvažnije turističke destinacije.

Interesantno je da se serijal “1001 noć” emituje tako kratko a da je stekao publiku koja se odrekla čak I boljih visokotiražnih serijala. Možda je to tako jer je prića kao stvorena za ex Yugoslovenski region a produkcija raskošna i našim malim narodima skoro nedostižna.

Stvar je interesantnija jer su akteri i u “stvarnom životu” u sretnoj ljubavnoj vezi, Za one koji prate dešavanja I razvoj radnje moramo reći da će se uskoro susresti I sa ruskom prostitutkom koja je tu kako bi pokazala da I veliki gradovi poput Istambula imaju grijehe kao i svi drugi megalopolisi.

9 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar .