PR s Filozofskog fakulteta?!

Podmukle prevare Agencije za državnu službu BiH

Piše : Tarik Kapetanović

Da je priča o dobivanju posla na lijepe oči i lijepu vezu dosegla svoju kulminaciju redovno dokazuje Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine i njeni uposlenici. Broj konkursa za radna mjesta se svakim danom širi ali se broj sretnika ne povećava. Interni konkursi preuzimaju primat nad javnim oglasima za posao pa se broj uposlenih srazmjerno vezama koje koriste vrti u istom magičnom krugu.

Da su obmane česte mogu dokazati svi oni koji su popunili obrazac za uposlenike državne službe, ali da su u isto vrijeme i krajnje perfidne možda niste znali!  Kako joj samo ime kaže, Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine bi trebala barem prividno pokrivati cijelu teritoriju države i biti servis građanima ove zemlje, no da li je sve tako bajkovito i u praksi?

Direktna podjela države na Federaciju BiH i Republiku Srpsku je duboko uticala i na kreiranje konkursa unutar Agencije za državnu službu BiH. Kako bi bilo svima jasno o čemu se radi navodim konkurs koji je objavila Agencija za državnu službu BiH u ime Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH. Konkurs je objavljen 18 juna i traje do 10 jula tekuće godine.

Između čitavog spektra pozicija našla se i pozicija pod rednim brojem 1/3 a radi se o stručnom saradniku za odnose s javnošću i WEB PR. Laiku sam naziv pozicije može izgledati impresivno ali se i u nazivu krije radikalna greška koju bi praktičari i aktivni PR manageri trebali primijetiti.

Interesantno je da se osim zakonom predviđenih uslova od kandidata koji apliciraju za poziciju „WEB PR-a“ (čudno ali istinito) očekuje i diploma Filozofskog fakulteta. Oko svega se možda i ne bi trebala dizati prašina, ali kada se zna da se na Filozofskom fakultetu u Sarajevu ne izučava ni novinarstvo ni PR stvari postaju čudne.

Pojašnjenje naravno postoji, Direkcija za civilno zrakoplovstvo je smještena u Banja Luci gdje se nekim čudom upravo na Filozofskom fakultetu izučava i novinarstvo i PR.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH i njeni uposlenici i nisu morali znati da se PR u Sarajevu ne izučava na Filozofskom fakultetu, već na Fakultetu političkih nauka niti su trebali znati da se na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu obrazuju i novinari i PR manageri i komunikolozi.

Takve informacije su trebali imati uposlenici Agencije za državnu službu, koja i oficijelno objavljuje ovaj konkurs. Međutim u oglasu se i dalje traži završen Filozofski fakulteta a ne i nikako Fakultet političkih nauka.

Pisanje e maila i newslettera Agenciji za državnu službu BiH i njihovim uposlenicima nije pomoglo, ukazivanje na grešku u konkursu također nije pomoglo, što znači da je konkurs ili namješten ili već rezervisan za nekoga ko je u Banja Luci završio Filozofski fakultet ili već radi na spomenutoj poziciji a studij na Filozofskom fakultetu u Banja Luci privodi kraju – što je čest slučaj.

Istinu možda nikada nećemo saznati, ali je u najmanju ruku čudno da se i nakon stalnog ukazivanja na grešku oglas nije promijenio niti se napravila preinaka u tekstu.

Krajnji rok za prijave je 10.07.2010 pa stoga obavještavam sve studente Filozofskog fakulteta da se prijave dok će oni s Političkih nauka i dalje raditi kao konobari, vozači ili magacioneri bez obzira što imaju zvanje komunikologa, PR-a ili novinara.

Ostavite komentar