Pametne televizije

Piše : Tarik Kapetanović

Kada su oslobodioci ušli u zapaljenu i razrušenu Njemačku iza Drugog svjetskog rata, počela je sveopšta trka za nacistima koji se još nisu sakrili u Južnoj Americi. Čak i danas na „pametnim televizijama“ možemo vidjeti neke snimke iz tog vremena.

Često nam se na tim crno bijelim snimcima prikazuju nacisti koji svezani i pognute glave ulaze u oklopna vozila i odlaze u nepoznatom pravcu, za nas su to zločinci i ubice koji su zasigurno žarili i palili u fašističkoj Njemačkoj ali nije sve tako jednostavno.

Kada se malo bolje zakopamo u prašnjave knjige i arhive, možemo uvidjeti da ti nacisti nisu bili puke ubice i zločinci nego značajni naučnici i umovi koji su bili izuzetno važni za razvoj tehnologije i svakog oblika nauke.

Na taj način su saveznici jednostavno i pametno kolektivirali umove koje su kasnije iskoristili za razvoj nauke i tehnike na svom teritoriju. Mnogo godina kasnije se to i dokazalo, u periodu kada je genijalni njemački naučnik fon Braun pomogao u misiji osvajanja svemira.

U tom periodu su na balkanskim prostorima seljaci i čobani brutalno ispitivali njemačke generale koji su se pukim čudom našli na prostoru ex Yu država. Neke generale nisu mnogo ni pitali, jednostavno su ih ubijali dok su s drugima mogli malo ćakulati.

Nekog generala su sudeći po narodnom predanju pitali zašto je palio biblioteke, na to je general odgovorio oštro – „Da bi brzo i efikasno nestali podaci o jednom narodu“.

Godinama nakon hladnokrvnog generala u Bosni su ponovo spaljivane biblioteke i cilj je konačno postignut, narod je ostao ali je njegova pamet trajno napustila ove prostore.

Neki bi rekli da je to i dobro, jer niti jedna „pametna“ vlast nije sretna sa pametnim narodom. Čak i golubovi na grani znaju da je priglup i neinformisan narod savršen za manipulaciju. Broj mladih koji svakodnevno napušta ovu zemlju je ogroman, kada se račun na kraju podvuče brojka je poražavajuća.

Dok pametni i obrazovani, mladi a i oni malo stariji trajno odlaze nesposobni parlamentarci, ministri i njihovi licemjerni ulizivači koje zovu savjetnicima uzimaju bezobrazno velike plate i čekaju produženje još jednog mandata.

Narod za to vrijeme stoji u redu za besplatnu kuhinju koja nosi još i bezobrazno blag naziv „narodna kuhinja“.  Dok uredno najedeni i napijeni odlaze od „tetke“ narodu zveckaju prazni metalni lončići u cekerima.

One koji su to vidjeli – sve može podsjetiti na koncentracioni logor otvorenog tipa u kojem će nam biti dozvoljeno da neometano šetamo, jedemo, uriniramo i glasamo onako kako to oni žele.

Red je da ih poslušamo, kad su tako velikodušni, jer će se već u posnom grahu nakon izbora naći i koji komad mesa.

Jedan okmentar

  1. abraham 22 Juna, 2010

Ostavite komentar