Borba sa lažnim lijekovima

Predstavnici svih zemalja sveta raspravljali su o opasnosti koju predstavljaju falsifikovani ijekovi na sastanku Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije održanom nedavno u Ženevi. Problem lažnih medikamenata je sve veći, a SZO upozorava da je više od polovine svih lijekova koji se mogu kupiti na Internetu falsifikovano.

Prošle godine, 84 djece je umrlo u Nigeriji zbog pokvarenog sirupa za olakšavanje rasta zuba kod djece. U više od dve hiljade slučajeva prošle godine, falsifikovani lijekovi uzrokovali su bolest ili smrt, sudeći prema podacima Instituta za bezbjednost ijlekova, koji prati tu oblast. To je povećanje od više od devet posto od 2008. godine. Skot La Ganga, direktor Farme, vodeće kompanije za istraživanje i proizvodnju lijekova, kaže da je veoma jednostavno i isplativo prodavati slične lijekove niskog kvaliteta.

„Nismo svi stručnjaci. Tako mi vjerujemo da će lanac proizvodnje isporučiti ispravan proizvod. U većem dijelu sveta u razvoju to povjerenje može da bude izigrano i zato postaje veoma isplativo za distribuciju, prodaju, proizvodnju brojnih proizvoda koji su lošeg kvaliteta i ispod standarda.“

Proizvodnja i prodaja falsifikovanih lijekova su problem i za siromašne i za bogate zemlje. SZO navodi da u bogatim zemljama falsifikovani lijekovi skoro redovno sadrže hormone, steroide i lijekove protiv raka. Ali u zemljama u razvoju, posebno u Africi, pacijenti kupuju lijekove – često lažne – za tretiranje bolesti opasnih po život kao što su malarija, tuberkuloza i sida. A takve bolesti mogu da se pogoršaju veoma brzo uz upotrebu slabih ili loših lijekova.

Ašifi Gogo je na čelu kompanije koja štiti potrošače od falsifikata. On kaže da se vlada u Nigeriji suprotstavila tehnologiji mobilnih telefona koju je razvila njegova kompanija.

„Razvili smo tehnologiju koja olakšava potrošačima da provere autentičnost lekova u trenutku kupovine. To je kao grebalica na tiketu za lutriju sa brojem lijeka – svaki lijek ima različit broj. Kada kupujete lijek, zagrebete panel, pošaljete tekst poruku sa brojem koji vidite i odmah dobijete odgovor da li je lijek pravi ili lažan.“

SZO navodi da, iako se falsifikovani lijekovi prodaju širom sveta, bogate zemlje imaju bolju politiku i bolje sprečavaju prodaju. La Ganga, međutim, kaže da je borba sa tim lijekovima veoma teška jer neke zemlje nemaju jake zakone.

„Ako jedna zemlje učini značajniji korak naprijed, isto kao što su SAD tokom vremena učinile uz veoma snažnu regulatornu agenciju za hranu i lijekove, sa veoma snažnom primjenom zakona, sa dobrom saradnjom širom svijeta, to nije dovoljno za ostatak svijeta. To takođe nije dovoljno za one ljude koji su u novim medijskim sferama kao što je online kupovina lijekova.“

Glavni proizvođači opštih lijekova u Indiji i Brazilu optužuju farmaceutsku industriju da pitanje falsifikovanja koristi da bi zaštitila svoje patente. Ali SZO ističe da se ona ne bavi pravima intelektualne svojine, već zaštitom zdravlja ljudi.

Ostavite komentar