Klima je samo aparat

Vraćanje u život starog klima-uređaja ili kupovina novog čeka mnoge koji bi da lakše preguraju vrele ljetne tnje dane. Bilo da se krene u prodavnicu po novu klimu ili da se počne sa čišćenjem stare, dobrodošao je niz cijeli set savjeta.Često se na tržištu samo jedne sezone pojave jeftini modeli i poslije toga nestaju, a kupcu ostaje uređaj za koji ne može da pronađe odgovarajuće delove ili čije je servisiranje preskupo.

Ali, kako se malo potrošača razumijee u tehničke karakteristike ovih aparata, trebalo bi se prije kupovine posavjetovati sa prodavcem, oko modela, proizvođača i jačine uređaja. Kupci se rukovode cjenom, pa su,  najtraženiji najjeftiniji uređaji. Prodavci i serviseri, ipak, savetuju da to ne bi trebalo da bude jedini kriterij.

Kupovina klima uređaja

– Prilikom kupovine klima-uređaja trebalo bi voditi računa o brandu, koliko je taj brand prisutan na našem tržištu. Treba se i raspitati se o servisnoj mreži

Potrebno je pročitati uslove uvoznika sa garantnog lista i pogledati spisak ovlaštenih servisa, jer ako u nekom gradu ne postoji ovlašteni servis za ugradnju klima-uređaja, to umnogome može da poskupi montažu i prodajne servisne usluge. Ono što je veoma bitno jeste i odabrati odgovarajući uređaj, odnosno uskladiti jačinu klima-uređaja sa površinom stana.

– Prilikom kupovine potrošači bi trebali znati da klima-uređaji mogu da pokriju prostore određene veličine. Tako, na primer, klima jačine 9.000 britanskih termalnih jedinica, odnosno takozvana devetka, može da ohladi prostor od oko 40 kvadratnih metara. Klima jačine 12.000 btu može da zadovolji prostor od oko 55 kvadrata, a „osamnaestica” prostoriju površine 75 kvadrata. Klima jačine 24.000 britanskih termalnih jedinica preporučuje se za prostor od oko 85 kvadratnih metara. Uslov je, naravno, da je plafon normalne visine od oko 2,5 metara.

Prije nego što donesete odluku o kupovini, treba se odlučiti za  – klasičan ili inverterski model. Klasični klima-uređaji  jeftiniji, pa se za njih odlučuje većina potrošača.

Posljednjih godina je trend u cijelom svetu smanjenje potrošnje energije i očuvanje životne sredine, proizvođači klima-uređaja počeli su da orijentišu proizvodnju ka inverterskim modelima. Osnovna razlika između klasičnih i inverterskih modela jeste u potrošnji električne energije. Inverteri troše i do 40 odsto manje energije godišnje. Osim toga, oni mogu da rade na spoljnim temperaturama i do minus 20 stepeni, dok klasični modeli ne mogu da se koriste na temperaturama nižim od pet stepeni.

Održavanje starog

– Filtere na klima-uređaju trebalo bi čistiti barem jednom sedmično ukoliko se često koristi. Na većini klima-uređaja filteri se nalaze ispod prednjeg poklopca unutrašnje jedinice i to je mrežasti filter koji može da se pere. Neki uređaji imaju i dodatne filtere, poput antialergijskih filtera, plazma filtera i jonizatora, koje valja čistiti ili menjati po uputstvu proizvođača.

– Klime se kvare se i zbog promjene temperaturnih režima, neredovnog čišćenja filtera, ali i nepravilne montaže. Obavezno je servisiranje uređaja na godinu dana i bitno je kontaktirati firme koje su ugradile aparat.

– Kako u toku rada klima-uređaja dolazi do pojave kondenza, a takve površine su pogodne za razvijanje bakterija i mikroorganizama, može da dođe do širenja neprijatnog mirisa. Stoga, savijet o redovnom održavanju upućuju i prodavnici.

– Preporuka iskusnih servisera je da se barem jednom godišnje odradi servis klima-uređaja, a on podrazumeva čišćenje unutrašnje i spoljne jedinice, pranje i dezinfekciju unutrašnje jedinice, proveru freona i eventualnu dopunu freona u uređaju.

Ostavite komentar