BiH “žrtva” Titomanije

Trideset godina poslije smrti Josipa Broza Tita u BiH postoje brojna udruženja koja obilježavaju datume vezane za vrijeme njegove vladavine, a pojam Titomanija sve češće se vezuje za mlade.

Žal za Titom i bivšom zajedničkom državom glasniji je u bošnjačko-hrvatskom dijelu BiH – u Federaciji, dok se u Republici Srpskoj ne obilježavaju antifašistički datumi iz Drugog svjetskog rata.

Sarajevsko društvo „Josip Broz Tito” jedno je od mnogih koja okupljaju obožavaoce bivše zajedničke države SFRJ i njeguju tekovine NOB. U tim udruženjima se obilježavaju i svi važniji praznici koji su se slavili u Titovo vrijeme.

Svakog 4. maja obilježava se godišnjica smrti Josipa Broza, 9. maja Dan pobjede nad fašizmom obilježava se zajedničkim aktivnostima sa ostalim antifašističkim organizacijama Sarajeva, 25. maj je godišnjica Desanta na Drvar i Drugog kongresa USAOJ-a u Drvaru…

Poseban značaj pridaje se 25. maju, Danu mladosti kada se posjećuje spomenik Titu u Sarajevu, putuje organizovano na izlet u njegovo rodno mjesto Kumrovec i prisustvuje centralnoj proslavi Dana mladosti sa ostalim antifašistima iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

I nedavno formirana regionalna organizacija Naša Jugoslavija ima svoj ured u Sarajevu, dok na interenet stranici Slobodna Jugoslavija jugonostalgičari mogu da upišu svoje lične podatke i pogledaju kako bi izgledao njihov crveni SFRJ pasoš.

Iako mnogi u BiH često javno kritikuju politiku koju je vodio Tito, smatrajući da je iza sebe ostavio trulo stanje koje je kulminiralo raspadom zajedničke države, mnogo je veći broj onih koji će stati u Titovu odbranu i uzvratiti kontra argumentima.

Danas penzioner u Sarajevu, Raif Dizdarević, koji bio ministar spoljnih poslova, član i predsednik Predsedništva SFRJ, izjavio je nedavno da mu je „žao što se Jugoslavija raspala”.

„Žao mi je, prvo, zbog toga što je to bila jedna civilizacijska koncepcija. To je bila zemlja sa toliko različitosti, a sa izuzetno razvijenim zajedništvom”, nedavno je rekao Dizdarević obraćajući se medijima.

Kao bliski Titov saradnik, sa današnje distance za njega kaže da „nije bio svetac već normalan čovjek sa dobrim i lošim osobinama”. „On je, naravno, vanserijska istorijska ličnost. To je čovjek koji je posedovao državnički, strateško-vojni dar i svet mu je za ono što je učinio odao priznanje kao jednom od najvećih državnika 20. veka. To najbolje govori kakva je bio ličnost”, kaže Dizdarević.

On je rekao da je Tito imao poseban odnos prema Bosni i Hercegovini, dok za današnju politiku u BiH smatra da je „bez strategije i jasno definisane orijentacije”. „Danas nadvladavaju samo nacionalni i nacionalistički interesi. Grozim se nad činjenicom da su u BiH u igri svi kriterijumi osim sposobnosti i čestitosti”, navodi on.

Poslednjih godina je obožavanje lika i djela Josipa Broza u BiH sve prisutnije čak i među mladima, zbog čega se sve češće govori o Titomaniji.

Tako se jedan od najatraktivnijih kafića u Sarajevu zove „Tito”, a ukrašen je suvenirima sa motivima SFRJ – zastavom, grbom, Titovim potpisom… U tom kafiću, mladi do ranih jutarnjih sati obeležavaju „Titove datume”. Ovih dana je na kafiću istaknut plakat „25. maj Dan mladosti” čime se obećava dobar provod, uz vatromet i muziku.

Ostavite komentar