Ta Zemlja čudesa

Piše : Tarik Kapetanović

Jonny Depp je možda jedan od najpoželjnijih muškaraca Hollywoda, ali njegov izgled u filmu Alisa u Zemlju čudesa je daleko od privlačnog. Umjesto njegovog svijetlog tena i tamno smeđe kose Depp je u filmu skoro neprepoznatljiv, njegova narančasta kosa, izrazito bijeli ten i ružičasta šminka izgleda jezivo.

Depp nije jedino zvučno glumačko ime u projektu, uz njega glume Anne Hathaway, Matt Lucas, Alan Rickman, Stephen Fry i Helena Bonham Carter. Skoro nepoznata Mia Wasikowska iz Australije kojoj je tek 19 godina će glumiti Alisu.

Alisa će se boriti kako bi se što bolje prilagodila Viktorijanskom društvu, dok će prekretnicu u filmu označavati Alisina prošnja ispred stotina zvanica koje su se našle na pikniku u parku. Dok bježi iz parka u kojem se odvija zabava Alisa susreće bijelog zeca kojeg glumi Michael Sheen. Zec je na kraju prati sve do rupe koja otvara prolaz u Zemlju čudesa.

Ljubitelji filmske umjetnosti će morati čekati do marta 2010. godine kako bi vidjeli ovaj film, ali su na sreću slike sa seta procurile u javnost. Tako ljubitelji sedme umjetnosti i fotografije mogu uživati u fantastičnim efektima šminke kao i potpuno novom izgledu njihovih omiljenih glumaca.

Na setu se miješaju boje koje čak prelaze ekstremne kontraste dozvoljenog kolorita. Glumci se moraju upustiti u čaroliju kako bi odlutali iz realnog svijeta i upustili se u šaroliki svijet mašte. Digitalna tehnologija je mnogima radikalno promijenila izgled pa mnogi neće moči prepoznati zvijezde na velikom ekranu.

U filmu se susreću i crvena i bijela kraljica koje preobražavaju Zemlju čudesa u mjesto paranoje i straha. Film iz korijena mijenja izgled poznate  Anne Hathaway koju publika poznaje kao krku brinetu. Ona postaje skoro vantjelesno biće s platinasto plavom kosom i tenom poput alabastera.

Zemlja čudesa je zasigurno takva makar na filmskom plantu, u relanom svijetu zemlja postaje sve čudnija pa nam možda do 2010. godine ni neobični glumački prikazi neće izgledati neobično i čudno.

Ostavite komentar