Ko još gleda slike po kiši?

Razgovarao : Tarik Kapetanović

Asfalt je u svim dijelovima svijeta siv i tvrd materijal. Asfaltna forma se rijetko mijenja. U BiH sivilo asfalta mogu zamijeniti samo duboke sive pukotine u koje cesto upadaju nasa stopala i točkovi.  Slučajno,  ulice svijeta nisu takve, u susjednoj Njemačkoj živi i radi umjetnik i ulični slikar Egar Muler.      Za www.ka5an.ba  ovaj kontraverzni ulični slikar govori o svojim djelima na sivom asfaltu i želji za slikanjem na grubom i često neravnom terenu.

Iako su stvari očite, moram vas pitati da li se smatrate slikarom ?

Naravno, osjetim da pripadam grupaciji koja se zove slikari i to naravno dušom i tijelom.

Može li se vaše slikanje usporediti sa slikanjem na platnu?

Ulično slikanje je po svim karakteristikama jednako slikanju na platu, jer se pod istim podrazumijeva proces nastanka same slike, a ne gotovo djelo koje se uokvireno i pod debelim slojem stakla izlaže kritičarima i uživaocima umjetnosti.

Koliko ste slika kreirali na ulicama i trgovima ?

Na to pitanje zaista nemam odgovor, što god da kažem mislim da se ne bi slagalo sa tačnim brojem. Moj iskreni odgovor je, ne znam !

Onda, koja je vaša omiljena slika ?

To pitanje moram preokrenuti, publika je ta koja ocjenjuje moje slike. Proces nastanka samog dijela zavisi od individualnog raspoloženja umjetnika u datom momentu.  U ovom momentu me inspirišu dijela ruskog slikala Ilije Repina, posebice „Nikolas spašava troje nevinih od vješanja“

Pretpostavljam da vas prolaznici ometaju, koja su najčešća pitanja ?

Reakcije variraju u zavisnosti od dobi promatrača. Djeca često vuku roditelje za rukav i pomalo histerično zapitkuju o uzrocima mog crtanja po ulici. Učtiva gospoda mi prilazi s nekoliko pitanja, mladi se raspituju o cijenama slike koju u suštini ni ne mogu kupiti dok mi realisti daju sugestije za slikanje na platnu kako bih zaradio puno novca.  Reakcije su uglavnom fantastične.

Da li ljudi na ulici nude novac za promatranje nastanka umjetničkog dijela na asfaltu ?

Reakcije zavise od situacije, mjesta u kojem slikam ali i vremena koje provedem crtajući. Publika promatra i mene i moja dijela  kao i pokrete, pa tako i prosuđuje o eventualnoj nagradi koja se bazira na ličnoj percepciji.

Bavite se samo slikanjem od kojeg živite ili ?

Od uličnog slikanja se može živjeti ali i nositi identifikacijski broj poreskog obveznika. Kad sagledam sve preduslove za život ipak sam zadovoljan.

Da li je ulično slikanje samo za muškarce ?

Često na festivalima uličnog slikarstva prva mjesta zauzmu upravo žene, one su te koje pokazuju svoju pravu umjetničku crtu. Stoga jasno možete zaključiti da je bolja i ljepša polovina sposobnija i vrjednija u grani umjetnosti koja se zove ulično slikarstvo.

Šta se dešava ukoliko na cestu počne padati kiša ?

Sve zavisi od gustoće oborina, ukoliko se radi o sitnoj i laganoj kišici, crtež samo prekrijem najlonom ukoliko ne stvaram sliku velikih dimenzija. Ako ipak počne pljuštati, samo pokupim svoje stvari i odlazim, ko još gleda slike po kiši?

Da li ste nailazili na ljutite komunalce koji su vam zabranjivali slikanje na javnim površinama ?

U Kelnu i Berlinu sam nailazio na tolerantne policajce i čuvare reda, malih problema sam imao u Minhenu i Veneciji u kojoj su mi policajci dali skoro čitav sat kako bih završio sliku, dok su mirno stajali pored mene.

Možda ponekad slikate i na platnu ?

Misliš, slikam li normalne slike? Da ali vrlo rijetko, nekad zamišljam stvaranje dijela na platnu, ali se onda ipak odlučim za ulicu. Odavno nisam slikao na platnu, zaboravljam kako je to zabavno.

Kada ste počeli sa slikanjem po ulicama ?

Svoju prvu uličnu sliku sam napravio sa 16 godina u Goldernu, gradu u kojem sam pohađao gimnaziju. Neko je došao na ideju da osmisli takmičenje u uličnom slikanju, što me je izuzetno privuklo i ohrabrilo. Tada je nastala i moja prva slika.

I za kraj, radite li po narudžbi ?

Slikam u trenu inspiracije, kada završim sliku ona za mene gubi smisao. Prolaznici su mi često nudili privatni angažman, ali sam ih ja uvijek uvjeravao da je to nemoguće. Ulično slikanje ima rok trajanja, jer djelo nije moguće sačuvati više od nekoliko sedmica, upravo kao i slikara koji pravi otvorene izložbe s kojih zasigurno bježi.

2 0 komentara

  1. hamo 23 Marta, 2010
  2. Joey 24 Januara, 2014

Ostavite komentar