Gradić sa 120 snježnih dana

Piše : Tarik Kapetanović

Stari karavanski put kojim su se nekada vozile pretrpane zaprege natovarene u Sarajevu je vodio preko planine Romanije. Na tom putu su bila i mjesta za odmor koja su stanovnici nazvali hanovima. Pored hana bio je konak ali i mjesto za odmor putnika namjernika te prostor za smještaj trgovačkih i vojnih karavama.

Jedan od hanova u nizu bio je i Han Pijesak oko kojeg se nešto kasnije počelo formirati i naselje koje je zadržalo staro i slavno ime. Još je 1664. godine  u svom putopisu Evlija Čelebija pisao o Han Pijesku kroz koji se prolazilo i u kojem se odmaralo.

Han Pijesak je postao značajan i zbog raskrsnice koja je puteve dijelila na one koje su putnike vodile prema Srebrenici te dolini rijeke Drine ali i Vlasenici te Zvorniku kao i Sokocu da bi se na kraju stizalo i do Sarajeva. Han Pijesak je bio i gradić u kojem su se putnici osjećali sigurno, jer su znali da ih u mračnim Romanijskim šumama čekaju hajduci i pljačkaši.

Za putnike namjernike je posebno interesantno samo ime grada koje je po legendi vezano za kvalitetu pijeska od kojeg se han zidao. Pijesak je bio izuzetno lošeg kvaliteta pa su majstori imali velikih problema sa izgradnjom hana i pratećih objekata.

Urbanizaciju gradića je započela Austro-Ugarska monarhija izgradnjom željezničke pruge koja je vodila prema Zavidovićima. Inženjeri monarhije su prugu projektovali uz stari karavanski put koji je stanovnicima ovog kraja bio poznat. Zbog toga su u gradiću za relativno kratko vrijeme svoje mjesto za život pronašli fizički radnici i drvosječe koji su izgradili prve stambene objekte davne 1895. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata Han Pijesak postaje i administrativno središte općine u koju su dolazili stanovnici okolnih sela kojima je bila potrebna pomoć i zaposlenje.  Razvoju gradića je pomogla i relativna udaljenost velikih naselja u kojima se ruralno stanovništvo moglo naseljavati.

Zbog svog geografskog položaja i blizine planinskih masiva, gradić Han Pijesak slovi za vazdušnu banju. Zdrava planinska klima i bujne listopadne i četinarske šume pogoduju razvoju ozona koji po čistoći prednjači nad razvijenim alpskim centrima Evrope.

Razvoju turizma u ovom području pogoduje i mali broj stanovnika općine koji će svojim radom i razvojem doprinijeti izgradnji sportskih i turističkih centara na području Han Pijeska.  Za ljubitelje snijega i snježnih sportova Han Pijesak je raj jer se u tom gradiću snijeg zadržava i do 120 dana u godini. Ljetne temperature ne prelaze 16 stepeni što je posebno ugodno za posjetioce iz vrelih gradskih sredina.

Na području Han Pijeska nema zagađivača niti industrije koja ograničava razvoj turizma. Područje općine pogoduje razvoju zdravog seoskog turizma koji je sve popularniji u svijetu. Ljubitelji zimskih sportova će uživati u posjeti gradiću ali i zimskim centrima koji se nalaze na okolnim planinama.

Za one koji ne žele dugo boraviti u prirodi u Han Pijesku mogu boraviti vikendom kako bi uživali u čistoj i netaknutoj prirodi, zdravoj klimi i hrani te lovu i ribolovu.

Ostavite komentar