Dubai grad svjetla

Piše : Tarik Kapetanović

Teško je dati precizne odgovore na direktna pitanja o Dubaiu. Niko pouzdano ne zna da li grad fantastičan ili čista imaginacija, radi li se o ljudskom snu ili je sve samo košmar svjetskih moćnika koji znaju trošiti novac. Pouzdano se zna se da se Dubaiu može vidjeti sve što ljudska mašta može zamisliti.

Iako je Dubai grad svijeta, neki dijelovi grada su u totalnom mraku. Zbog toga se mnogi arhitektonski stručnjaci pitaju da li se radi o svjetlom ili tamnom okruženju u kojem se neprekidno gradi. Arhitekti o investicijskom čudu ne govore mnogo, oni ponavljaju kako je Dubai postao jedinstveno čulno iskustvo. U gradu se mogu vidjeti arhitektonska dostignuća koja doslovno okupiraju sva čula .

Rim je bio unikatan historijski centar starog doba, u dvadesetom vijeku čelnu poziciju zauzima New York dok je Dubai definitivno grad 21 vijeka. S takvom ponosnom titulom Dubai ne nailazi na kritiku. Stručnjaci govore kako građani Dubaia i ne sanjaju šta se u njihovoj okolini dizajnira i gradi. Otvoreno se šuti i o planovima bogatih zapadnjaka koji upravo u pijesku realiziraju svoje graditeljske snove.

Jedno od čuda Dubaia je upravo ostrvo u obliku palme. Na ostrvu su svoje mjesto za odmor pronašli bogati i slavni. Oni su odlučili kupiti raskošne vikend kuće u naselju koje se može vidjeti i putem satelita. Oni koji su posjetili ostrvo, kažu kako se tamo ništa značajno ne dešava. To je prvenstveno mirno naselje s raskošnim kućama koje većinom zjapi prazno.

Na ostrvu skoro da i nema javnog prostora, jer je sve podređeno privatnom i komercijalnom prostoru. Plaže ispred grandioznih vila su također privatne, pa je svaki metar ostrva komercijaliziran i podređen krajnjem vlasniku.

Na drugom vještačkom ostrvu kojeg u Dubaiu popularno nazivaju konglomeratom „Svijet“ stambeni prostor je izuzetno skup. Vile na ostrvima „Svijet“ će imati i dodatne prostore poput helipeda, aerodroma i velikih privatnih luka. Sve će biti prilagođeno privilegiranim kupcima koji posjeduju avione, brodove i helikoptere.

Plan izgradnje ostrva „Svijet“ je grandiozan, skupine malenih ostrva će sačinjavati pojedinačne kontinente. Kupci će porijeklom biti vezani za kontinent čiji izgrađeni dio sada mogu i privatizirati. Iako u izgradnji, neka od ostrva su već prodana po cijeni od 150 miliona dolara. Reklamna kampanja prodaje ostrva ima samo jednu krajnju poruku za kupca – „Mi vam prodajemo slobodu!“

U Dubaiju se također pravi i najviša zgrada na svijetu, radi se o „Burj Dubai“ kojeg mnogi uspoređuju sa babilonskim tornjem. Ukoliko se historija čovječanstva ponavlja onda se to sigurno dešava upravo sada u Dubaiu.

Bruj Dubai je zgrada koja je već s polovinom planirane visine nadmašila najviše zgrade u Evropi i Bliskom Istoku. Čak i arapska riječ „burj“ znači „buržujski, plemićki a u nekim prijevodima čak i građanski“. Stoga je plan izgradnje Burj Dubaia zasigurno efikasna komercijalizacija grada koji svijetu predstavlja svoje plemićko porijeklo i toplinu gostoprimstva.

Dubai je tokođer grad koji se dramatičnom brzinom uspio izdvojiti iz pustinjskog krajolika. Danas je to napredan grad koji se neprekidno razvija. U Dubaiu živi milion i po stanovnika od kojih samo deset posto otpada na lokalnu populaciju. Broj stanovnika je u porastu i često se govori o 25.000 novih stanovnika koji se svakog mjeseca dosele u Dubai.

Grad je tokom 2004. godine posjetilo oko 4.8 miliona turista pa je  tim značajno nadmašen turističke i istorijski centar poput Kaira. Dok u Kairu turisti mogu vidjeti originalne piramide u Dubaiu svi mogu vidjeti moderne i nove. Izgleda da je izgradnja novih piramida unosan posao jer turistički radnici iz Dubaia ponosno trljaju ruke i kažu kako do kraja 2010. godine očekuju oko 15 milona turista godišnje.

Zbog toga se u gradu uspješno izgrađuju novi turistički kapaciteti u kojima posjetioci teško mogu raspoznati odlike realnog svijeta i čiste imaginacije. Ukoliko i shvate gdje se nalaze svi u kratkom roku ostaju zaslijepljeni bogatstvom i svjetlosnim efektima.

Pukom promatraču je izuzetno teško raspoznati komercijalne i stambene prostore, očit primjer su tereni za golf koji često izgledaju poput uređenih parkova.

Na izgradnji novih objekata u Dubaiu rade najbolji inženjeri porijeklom zapadnjaci dok su izvođači radova često iz Azije. Ovim omjerom snaga su svi zadovoljni jer su zapadnjaci precizni a azijati visoko efikasni i štedljivi, ne traže mnogo i uvijek na vrijeme obave posao.

Ostavite komentar