Nismo postali suvenir plavetnila

Piše : Tarik Kapetanović

Ronioci u toplim morima obično uz adekvatnu ronilačku opremu nose oruđa i oružje kojim se mogu odbraniti od potencijalnih napada morskih pasa i ajkula. Susreti s ajkulama za ronioce nisu neobična pojava. Studiozan pristup i izučavanje ponašanja morskih bića ljubiteljima dubina omogućava selektiranje pokreta i izbjegavanje napada. Životinje iz misterioznog plavetnila ponekad osim velike radoznalosti pokazuju i direktnu agresiju. Ajkula tigar je posebno opasna za kupače i ronioce toplih voda Meksičkog zaljeva. Često se bilježe sporadični susreti sa surferima i kupaćima koji  završe fatalno. Agresivno ponašanje tigar ajkule nije bilo strano za Craiga Clasena strastvenog ronioca i ribolovca. Dok je s prijateljima lovio  tunu u Meksičkom zaljevu, napala ih je velika tri i po metara duga tigar ajkula. Odbrana od tako velikog predatora nije moguća, no iskustvo i poznavanje podmorskog svijeta Craigu i njegovoj ekipi je omogućilo ne samo odbranu nego i fotografisanje ovog nesvakidašnjeg događaja. Za www.Ka5aN.ba Craig Clasen govori o nesvakidašnjem ponašanju ajkula, životu pomorca i sreći koja je pratila ekipu dok su se borili sa opakom nemani.

–          Tokom lova na tunu uočili smo veliku tigar ajkulu koja je kružila oko nas. Iznenada smo shvatili da smo upravi mi meta.  Znali smo da tuna koju smo lovili nije njen plijen. Ajkula je krenula prema meni.  Shvatio  sam da moram biti sabran i miran. Izvukao sam svoj podvodni nož koji sam sedam puta zario u tijelo ajkule. Borba je trajala puna dva sata. Sedmi ubod je bio fatalan, nakon čega je ajkula i prestala sa nasrtajima vidno uzbuđen govori Craig.

Dok se Craig Clasen borio s ajkulom, njegov prijatelj je koristio harpune kako bi iz podvodne puške pogodio ajkulu.

–          Promatrao sam direktni napad i trudio se da priđem što bliže kako bih pomogao prijatelju. Životinja je bila izrazito agresivna, želio sam joj prići iza leđne peraje kako bih je uspio pogoditi više puta. U jednom  se trenutku činilo da ajkula napada i mene, znao sam da je pogodak u škrge pored vrha nosa najosjetljiviji dio tijela ajkule, dodaje Cameron Kirkconel, Craigov prijatelj.

Iskusni ronioci se slažu da je ovakav napad tigar ajkule dirigiran nagonom za prehranu u kojem su direktni plijen bili ljudi.  Životinje inače ne napadaju ronioce na ovaj način. Ajkule su oprezna biča koja izbjegavaju svaki kontakt sa roniocima.

–          Znao sam da sam harpun zario u škrge i tako pomogao prijatelju koji se borio s velikom nemani. Svi u ekipi smo ostali pribrani,što je ujedno i bila naša prednost. Ajkule su predatori koje treba tretirati s posebnim poštovanjem. Bio sam svjestan svakog pogotka, morao sam biti precizan dok gađam podvodnom puškom. Nekad pogrešan pogodak harpunom može razjariti neman. Želio sam što bolje gađati jer sam znao da samo tako mogu ubiti ajkulu. Čak i nakon šest direktnih pogodaka ajkula nije odustala od napada. Tada sam shvatio da je sve u Ceigovim rukama, kaže nam Cameron Kirkconel.

Iskusni ribolovci znaju da je najbrži način ubijanja i hvatanja ajkule vezivanje repa i izvlačenje životinje na palubu. Tada oko životinje treba napraviti slobodan prostor kako na palubi ne bi uspjela nikoga ugristi. Ajkule u stanju hibernacije instinktivno grizu nestručne ribolovce. Kako bi se životinja usmrtila potrebno je vrijeme i dug period na suncu ili suhoj palubi. U vodi je ova životinja u svom prirodnom okruženju.  Ajkule su predatori koji napadaju ispod vode ili na samoj vodenoj površini. Susret s ajkulom i njeno ubijanje u vodi je izuzetno naporan i precizan posao koji od ronioca zahtjeva puno iskustva i stručnosti.

–          Vidio sam da stalni  ubodi nožem i harpunom ne pomažu. Na sreću uz sebe sam imao i veliki podvodni nož koji ronioci koriste u ovakvim situacijama. Snažno sam zamahnuo i nožem probio lubanju morske nemani. Mislio sam da sam dovoljno snažan za takav udarac no voda je usporavala moje pokrete pa sam ajkulu morao ubosti nekoliko puta. Tigar ajkula je izuzetno snažna životinja, prezentacije radi moram navesti da tigar ajkula jednim ugrizom usmrti veliku morsku kornjaču koju i pojede u jednom zalogaju. Nije neobično da upravo ova vrsta  napadne  usmrti i pojede i delfina,  kaže  Craig.

Iako je odrastao u mornaričkoj porodici u kojoj je od oca naučio vještine ribolova, za Craiga Clasena ovaj lov nije bio lijepo i pozitivno iskustvo.  U svom životu Craig se susreo sa skoro svim vrstama ajkula. U vodi je viđao i do 50 ajkula koje bi kružile nepreglednim plavetnilom ali tvrdi da je ovakav napad zaista rijetko iskustvo.

–          Lično ne lovim  i ne ubijam ništa što neću pojesti, ovu ajkulu sam morao usmrtiti u samoodbrani. Naravno, sačuvali smo leđnu peraju od koje smo kasnije pojeli samo jedan mali djelić. To je dio mornarske tradicije na koji nisam ponosan. Ovaj  neobični napad nam se jednostavno nametnuo, branili smo svoje živote i na svu sreću nismo postali suvenir plavetnila već smo nekim čudom preživjeli i uzeli suvenir za sebe, radosno govori Craig.

Ronioci i mornari koji love tune u Meksičkom zaljevu gaje duboko tradicionalno poštovanje prema ajkulama. Oni znaju da s tim životinjama dijele lovni prostor. Rizik koji podnose svjesno racionaliziraju svaki put kada zarone u okean.

Podvodni ribolov je izum čovječanstva koji je upravo čovjeku i ajkuli omogućio da bira i lovi svoj najbolji plijen, ribolovci ispod vode izlove oko 0,1 % globalnog ribljeg fonda godišnje.  Danas ova vrsta ribolova ima više ogranaka. Ljudi prakticiraju ronjenje na dah ili s bocama. Oružje koje koriste je također napredno, većinom se koriste pneumatske harpun puške koje precizno i selektivno pomažu pri lovu.

Ostavite komentar