Meko Š i Ž

U glavnom gradu susjedne države Crne Gore je predstavljen i novi crnogorski pravopis. Na nove jezike i norme smo se navikli ali će u novom pravopisu Crne Gore biti 32 slova. Pismenost će se zasnivati na principu „piši kao što zboriš, a čitaj kako je napisano.“ Interesantno je da crnogorci uvode i „meka slova“  tako će se u crnogorskom pravopisu naći meko ž i š. Slova će se u latiničnoj verziji pisati s jednom crticom iznad. Pravopis je potpisao ministar prosvjete i nauke Sreten Škuletić, a u njegovoj izradi su učestvovali članovi tročlane ekspertske grupe.

Tokom konferencije za novinare „Pravopis crnogorskog jezika s pravopisnim rječnikom“ je predstavljen javnosti. Tada je naznačeno da je u Crnoj Gori oficijelan crnogorski jezik kao službeni.

–          „Crnogorski jezik je jedan logičan sistem. Moj posao je bio da verifikujem logiku sistema koji se zove crnogorski jezik na kojem ja pišem 30 godina, i u svojih 13 objavljenih knjiga retroaktivno ne moram promijeniti nijedno slovo, tim jezikom sam pisao u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i svuda su me dobro razumjeli. Normalni i razumni srpski lingvisti nemaju ništa protiv crnogorskoj jezika“ istakao je profesor Petrović jedan od članova ekspertnog tima.

Crnogorci su na kraju zahvalili Bogu na postojanju crnogorske države i jezika kojeg u Crnoj Gori govore svi oni koji se žele na pravi način razumjeti.

Ostavite komentar