Topla zimska zabava

Piše : Tarik Kapetanović

Muškarci su tokom čitave godine bili po strani, njihove želje su stalno potiskivane radi neplaćenih računa, novih građevinskih poduhvata i globalne finansijske krize koja je postala savršen alibi za poslovne probleme i odlaganje kupovine muškarcima neophodnih igračaka. Neki su u ovoj godini osjetili kako je njihov posao postao sve teži te kako su se praznici i odmori značajno skratili. Ipak, na kraju godine u kasici broje zadnje novce koje će moći potrošiti na sebe i svoje snove.

Svjetske marketinške agencije ulažu mnogo na promoviranje novog švicarskog sata koji će u zimskim uslovima pokazivati pravo vrijeme opuštenim i neukrotivim muškarcima. Oni koji će uživati pored snijegom zasutih riječnih korita mogu kupiti i inovirani gumeni kajak savršen za brzace hladnih bosanskih rijeka. Svi koji će u ovom mjesecu krčiti snježnu prtinu trebaju potražiti novu knjigu neobičnog naziva „K2“ namijenjenu onima koji žele u toplini vlastitog doma iskusiti po život opasne planinske avanture. Na kraju treba probati i najjače pivo na svijetu jedinstvenog imena „Utopias“ koje će u zimskim mjesecima podsjećati na konjak te toplinom ispuniti svaki dio smrznutog tijela.

Za sve muškarce kojima su skupocjeni preparati i mali tehnički dodaci skoro neophodni za održavanje života u zimskim mjesecima preporučujemo niz avantura i putovanja. Za www.Ka5aN.ba su govorili ovisnici o adrenalinu, kao što su skakači s litica, ronioci na dah, biciklisti i surferi koji znaju kako potrošiti novac na ono što muškarci vole i u čemu zaista uživaju.

Borba s gravitacijom

Preporuka : Innfjorden, Norveška

Kiša, snijeg i blato te nešto magle su dio svakodnevice skakača s litica kojima se možete pridružiti tokom zimskog šampionata koji se održava u Norveškoj. Oni dovoljno hrabri i spremni za skok kažu kako osjećaju nakon spuštanja na zemlju nema ravnog. Fjordovi i maleno mjesto Innfjorden s kojeg se skače su unikatna lokacija na planeti.

–          Nekada je toliko hladno da ne možemo izvući prste iz jakne kako bi povukli konopac za otvaranje padobrana, zbog toga navlačimo i po nekoliko pari rukavica kao i čarape na ruke, govori Neal Amonson instruktor skokova rođen u Americi.

Kada se odlučite za ovaj sport morate znati da sa svakim skokom izazivate sudbinu, ponor u koji skačete može biti dubok i do 800 metara. Možda nećete biti uspješni kao Robert Pečnik iz Hrvatske, koji iz godine u godinu osvaja medalje a na dno ponora stiže za samo 19,5 sekundi nošen brzinom pada od 300 km u sekundi.

–          To je sport, u kojem se otkrivaju nove granice ljudskih mogućnosti. Nekada naši učesnici nadmaše sami sebe i zbog toga čak skaču s utezima kako bi let trajao što kraće a adrenalinski poriv bio što efikasniji govori Amonson

Skok s litice je svakako dokaz muške hrabrosti za koji nemaju snage čak ni mnogi pripadnici snažnijeg spola. Ukoliko se ipak odlučite osjetiti polarni vjetar i naviranje adrenalina u vašem tijelu Norveška je savršena lokacija.

Ni ronioci nisu mačji kašalj

Preporuka : Fish Rock Cave, Australia

Novembar nije mjesec u kojem Bosanci i Hercegovci odlaze na more, ukoliko se tamo i nađu traže prvu konobu sa žestokim pićem i usoljenom ribom ali neki će možda radi zabave i odmora krenuti koracima poznatog ronioca Mike Wellsa. Za avanturu koju će upriličiti Mike je potrebno nešto više novca jer je put do Australije dalek. Kada ipak stignete tamo, zimu ostavljate iza sebe jer je u Australiji sada ljeto a Mike će za vas prirediti atrakciju ronjenja kroz najduži podvodni tunel koji se nalazi pored obala Novog Južnog Velsa.

–          Meni je trebalo samo 2 minute i 48 sekundi da prođem kroz podvodni tunel dug 122 metra. Dole sam susreo šarolik životinjski svijet, bilo je prekrasnih šarenih ribica i ajkula. Nedostatak svjetla onemogućava život velikih podvodnih stvorenja ali je savršeno stanište za rakove i školjke. Puno toga sam vidio dok sam trenirao, jer za postizanje rekorda treba puno vremena i sati provedenih pod vodom koji su vama na raspolaganju.

Preduslov za ovu avanturu je savršen zdravstveni karton i detaljan ljekarski pregled, Za sve ostalo će se brinuti Mikeova ekipa i vaše snažno srce koje će kucati i kada se Mike i njegovi vodiči izgube u dubinama „Fish Rock“ špilje.

Pješačenje stazama džungle

Preporuka : Belmopan, Belize

Za one koji nemaju dovoljno novca za odlazak u daleku Australiju jeftini turistički aranžmani za skromni smještaj u maloj srednjoameričkoj državi Belize na obalama Karipskog mora su savršen odabir. Lokacija ove zemlje i njena nenaseljenost od samo 12 stanovnika po kvadratnom metru su samo neke od prednosti za sve one s istraživačkim duhom. Neotkriveni dijelovi džungle će vas stalno okruživati. Posebna pikanterija za znatiželjne je jaguarski rezervat osnovan 1986. godine u kojem se i danas može vidjeti 60 unikatnih životinja. U krošnjama oko vas će se oglašavati više od 375 vrsta ptica a iz žbunja vas može promatrati i pokoja puma.

Cijena noćenja u krhkim drvetom obloženim bungalovima je sedam eura a pješačke ture s vodičima su besplatne. Onim hrabrim se preporučuje kretanje po utabanim stazama unutar parka. Mnoge staze uključuju i penjanje po kliskim stijenama na koje ćete morati zakačiti konopac. Ulazak u sam park se plaća 4 eura a sa specijaliziranim vodičima ugovarate cijenu pratnje.

Za one s dubljim džepom domaćini pripremaju boravak u Spa centrima u kojima se nakon odmora možete pripremiti za obilazak čuda arhitekture Maja. Do teško dostupnih lokacija ne dolazi automobil ali se na konjima može obići kompletan kraj. Spa centar pruža mogućnost boravka u luksuznim bungalovima u srcu džungle. Taj užitak košta nešto više od 300 eura što i nije basnoslovna svota novca.

Planinski biciklizam

Preporuka : Vulkani Fugeo, Guatemala

Kažu da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora omiljene destinacije biciklista iz Zapadne Evrope, za nas je planinski zrak, težak teren i uzani put svakodnevica. Ukoliko posjedujemo i skupocjena bicikla ništa nije nemoguće, no zaljubljenici ovog sporta se pitaju mogu li se zaputiti negdje gdje je još opasnije i teže. Odgovor je da, a lokacija je u državi Guatemala koja je postala raj za bicikliste iz čitavog svijeta.

–          U blizini biciklističkih staza možete vidjeti i tri vulkana koji se zovu Fuego, Agua i Acatenango. Njihovo okruženje je savršeno za bicikliste. Oni se mogu spuštati niz strme staze koje su duge i do 8 kilometara dok se pored njih uzdižu vulkanska grotla iz kojih još uvijek kulja dim. Tura košta nekih 30 eura i prihvatljiva je za sve ljubitelje ovog opasnog sporta, kaže jedan od lokalnih vodiča.

Bicikl je najbolje prevozno sredstvo za krajolik u kojem se možete spuštati niz vulkanska grotla, prolaziti kroz vlažnu džunglu te prolaziti kroz plodna polja kafe i kukuruza.  Posjeta ovoj lokaciji uključuje i biciklistički spust kroz sela drevnih Maya iz kojih nema kopnenog puta. Zbog toga oni hrabri i izdržljivi biraju težu dionicu puta u kojoj koriste bicikl, kajak pa čak i snažne plivačke sposobnosti koje koriste kako bi prošli sve prepreke. Na kraju dana ih očekuje odmor u bungalovima na jezeru do kojih se može doći samo brodićima.

Plivanje s ajkulama

Preporuka : Coco Island, Kostarika

Zlatno mornarsko pravilo kazuje da treba plivati u blizini obala, međutim ljudi rade drugačije, oni se odlučuju na istraživanje pučine i dubine mora. Jedna od najboljih lokacija za susrete s ajkulama je ostrvo Coco u sastavu Kostarike. Ostrvo liči na maleni tropski raj, ali  se u okeanu kriju neki od najvećih ajkula na svijetu. Bijele, čekićare i tigraste ajkule su samo neke od njih.

–          Ajkule su nerijetko veće od automobila, naši vodiči nas često prate i štite ali u upozoravaju na pojavljivanje mega ajkula u ovim vodama. Takva golema bića nas ne trebaju začuditi, ostrvo je udaljeno 36 vožnje brodom od kopna. U ovim vodama se igraju i odmaraju čak i grbavi kitovi ali i druga morska bića koju donosi hladna struja, govori jedna od vidno prestrašenih turistkinja.

Za one koji ne žele osvježenje niti zaranjanje u opasne vode kišna šuma Lapa Rios na poluotoku Osa skriva brojne pješačke staze u rezervatu kojim dominiraju grandiozna stabla.  Čar džungle pojačavaju i glasanja majmuna koji su u stalnom potragom za hranom i drugim životinjama.

Ronioci u špiljama

Preporuka : Tulum, Meksiko

U državama regiona ali i u Bosni i Hercegovini hrabri speleolozi istražuju dubine pećinskih jezera i rijeka. Rijetki se zanimaju za ronjenje u tim ponornicama čiji tok ostaje misterija čak i za stručnjake. Na drugom kraju svijeta, u Meksiku i malenom gradiću Tulum se može vidjeti na stotine posjetioca. Svi dolaze kako bi istražili poznate ruševine civilizacije Maya ali i mrežu podvodnih špilja koje se mogu pronaći samo na otoku Yucatan.

–          Ovdje možete vidjeti pećinske ukrase, stalaktite i stalagmite koji se izdižu iznad i ispod vas kao veliko drveće. U suhim pećinama možete vidjeti slijepe miševe dok su u vodi ribice koje žive u tamnim vodama. Pećine su formirane nakon udara meteora koji je ovdje pao prije 65 miliona godina. Nakon toga voda je ispunila pukotine u zemlji a Maye su smatrale da je to direktan put kad podzemlju, kaže lokalni vodič

Najbolji način za istraživanje je ronjenje s vodičem. Posebno su interesantne pećine koje lokalni stanovnici nazivaju „Dos Ojos“ ili dva oka u kojima je prelamanje svijetla u vodi savršen sklad boje i tišine. Tura košta 59 eura i predstavlja omiljenu destinaciju radoznalih turista.

Za one koji ne žele učestvovati u putu ka središtu Zemlje, domaćini spremaju iznenađenje na plaži El Paradiso koja je udaljena od hotelske zone kratkom vožnjom taksijem koja će vas koštati samo 4 dolara. Na plaži vas čekaju daske za surfanje i paraglideri a prenoćiti možete i u luksuznim slamom pokrivenim bungalovima za samo 50 eura za noć.

Skakutanje po ostrvima

Preporuka : Las Perlas, Panama

Bosanici i Hercegovci tokom posjete Hrvatskoj često istražuju prelijepe otoke do kojih dolaze malenim turističkim brodicama. Na svijetu ima puno ljepših i prepoznatljivijih destinacija. Za hrabre avanturiste posjeta Panami može ostati u trajnom sjećanju. Osim Panama Citya avanturisti će rado obići i skup bisernih ostrva koje lokalno stanovništvo zove „Las Perlas“ U nizu otoka Las Perlas se krije preko 220 malenih napuštenih ostrva na koja dolaze lokalci koji su u stalnoj porazi za biserim školjkama.

Iznajmljivanje kajaka ili malenog broda je odlična opcija za obilazak otoka u čijim se kristalnim vodama kriju neki od najvećih bisernih školjki koje možete izroniti samo na dah. Ukoliko se umorite na brodu vas čeka savršen ručak od tune i barakude na grilu što je i lokalna poslastica.

Bilo kako bilo, vašu savršenu avanturu birate sami. Na put možete povesti i partnericu ukoliko vas ne privlači toplina sunca i bijelog pijeska na kojem plešu i trčkaraju mlade djevojke. Neki će ipak izabrati kućnu varijantu i promatranje bijelih snježnih pahulja koje će neprekidno zamagljivati prozorska okna. Možda je tako i bolje, tada komšije neće vidjeti šta se dešava u kući u kojoj se Magazine nalazi ispod jastuka vječitih istraživača koji su odlučili barem sanjati o odlasku u daleke zemlje.

Ostavite komentar