Olimpijski grad

Piše : Tarik Kapetanović

Nevesinje je mali hercegovački grad koji je smješten na kraju prostranog Nevesinjskog polja te u podnožju strmog prijevoja kojeg mještani zovu Grbak. Ovaj mali gradić se po prvi put spominje u 12. vijeku a  porijeklo imena se veže za latinski naziv „neue signe“ što bi značilo snježna pustinja. Mještani tvrde da je naziv grada potekao od ljekovitog  bilja koje se može pronaći u ovom kraju a stari slaveni su ga nazivali „delesile“ što znači devet sila. Odavno je poznato je da se u Nevesinjskom kraju mogu pronaći ljekovite biljke koje su nesumnjivo poznavali i stari slaveni.

Bogatstvo prirode i historije

Kako se Nevesinje nalazi na samo 40 kilometara od Mostara, njegova planinska lokacija predstavlja savršeno mjesto za odmor okruženo masivima Veleža i Crvanja. Za strane i neupućene domaće goste sam dolazak u grad može biti zabavan. Krivudavi putevi podsjećaju na avanturu Camel Trophya koji vodi kroz ne tako gustu šumu. Kroz krošnje se često sa samog puta može vidjeti grad Nevesinje.

Nije neobično da baš u Nevesinju po prvi put susretnete i mnoge odavno zaboravljene običaje. Narod ovog kraja je oduvijek bio izoliran i sklonjen zbog nadmorske visine na kojoj se grad nalazi. Zbog toga se u Nevesinju može uživati u organskim prehrambenim proizvodima od kojih je najcjenjeniji sir iz mijeha. Stanovnici kažu da su baš zbog takve ishrane zdravi i dugovječni jer se vjekovima hrane prirodnim i u kući pripremljenim jelima.

Za sve one koji traže utočište i oazu mira koju pruža netaknuta priroda Nevesinje jeste potpuno iznenađenje. Pored grada se nalaze nekropole stećaka, kao što je ona u selu Krekovi tu je i poznati most na rijeci Zalomici kojeg nevesinjci zovu Ovčiji brod. U gradu vas očekuju historijski spomenici poput Sahat kule i starog grada Vjenčaca koji kroz usmenu predaju također pričaju svoju dugu priču.

Olimpijske igre

Najvažnija atrakcija grada nevesinja su Olimpijske igre koje se organizuju nešto više od stotinu godina. Ideju za olimpijadu su građani Nevesinja dobili nakon tradicionalnog održavanja konjskih utrka u Bratačkom Lugu blizu Nevesinja. Na tom mjestu bi se okupljali građani koji su promatrali trke konja, dok danas na hiljade ljudi učestvuje i gleda Olimpijske igre.

Korijeni nastanka Olimpijskih igara u ovom gradu nisu poznati, zna se samo da su Turske vlasti u prošlosti zabranjivali veća okupljanja građana pa su nevesinjci konjičke trke koristili kao alibi za sastanke i druženje. Na konjskim trkama a kasnije i na Olimpijadi svi mladići u kraju mogu pokazati i dokazati fizičku spremnost sposobnost takmičenja i pobjede kojima je često cilj osvajanje srca neke lijepe djevojke.

Danas se nevesinjci mogu okupljati bez straha, na Olimpijadi se mogu i takmičiti u povlačenju konopa, hrvanju, preskakanju prepona, obaranju ruke i mnogim drugim disciplinama.

Uživanje na jezeru

Za one koji  žele odmjeriti snage na vodi Nevesinje nudi prelijep izlet na jezeru Alagovac. Stari čamci i drvena vesla su savršena za bijeg s kopna i veslanje po sredini jezera. Ukoliko još imate lijepo društvo,  40 hektara površine jezera neće biti mali podvig.

Osim ljepote i izleta jezero je i rezervat vode za grad, u zavisnosti od sezone, jezero nudi  uživanje i u plivanju, veslanju i ribolovu. Za mnoge je baš ribolov sport u kojem žele učestvovati. U tome će im svakako pomoći članovi Udruženja ribolovaca koji su već iskusni u tom vodenom sportu.

Ribolov je primaran sport

U jezeru Alagovac svi ribolovci mogu loviti smuđa i bijelog amura. Nije neobično da se uhvate i veliki komadi šarana, jezerske pastrmke pa čak i soma. Na jezeru možete loviti i s čamcem a sezona lova traje od marta do oktobra.  Cijene godišnjih ribolovnih dozvola su 50 km dok turisti moraju izdvojiti 30 km za dnevnu dozvolu.

Za istraživanje ljepota Nevesinja vam treba želja i malo novca, za sve ostalo će se pobrinuti ljubazni domaćini i raznovrsna kuhinja ovog krševitog kraja. Za one koji žele loviti ribu a zaborave štap nevesinjci uvijek imaju jedan viška ali vas zaboravnost može koštati 20 km. Niko nije siguran, ali mještani kažu da se baš u Nevesinju rodila izreka ko nema u glavi, ima u nogama.

Ostavite komentar