Drugo ime za srebro

Piše : Tarik Kapetanović

Grad Srebrenik se nalazi u sjeveroistočnom dijelu BiH, okružen je planinama a kroz čaršiju teče rijeka Tinja. Smješten u ravničarskom kraju grad se štiti planinom Majevicom čiji je najviši vrh na 917 metara. Ime grada se veže za srebrenu kovanicu koja se proizvodila u tajnoj kovačnici na području današnjeg Srebrenika. Pisanih spomena o gradskom neimaru nema ali se zna da je naselje postojalo još od 1284. godine. Tada je grad bio pod vlašću bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Bilježi se da je upravo te davne godine u Srebreničkoj Gradini rođen prestolonasljednik te da se rođenje slavilo nekoliko dana i noći. Osmanlije zauzimaju Gradinu koju i napuštaju s ukidanjem kapetanija u Bosni. Zbog toga stari grad ostaje pust a bilježi se kako je još 1833. godine u staroj kuli bilo sedam topova.

Mistično zdanje

Kameni objekti Gradine su iznimno stari, dok se zaštitnim zidovima ne može precizno odrediti starost. Oni hrabri se mogu i smiju popeti na najvišu kulu s koje se pruža predivan pogled na plodnu dolinu kojoj nema kraja. S druge strane dvorca Gradine je kao vječiti saputnik, planina Ozren a u uskom zagrljaju obronaka Majevice mirno stoji ušuškani grad Srebrenik.

Za kamene kule se vežu i mnoge narodne legende i predaje. Stariji stanovnici su djecu plašili tajnom sobom u kojoj je navodno zazidana žena iz čijih grudi i danas teče mlijeko. Govorilo se i o bunaru bez dna te tajnom hodniku iz kojeg nema povratka.

Danas u je Gradina savršeno mjesto za organizovanje sjedeljki u toplim noćnim danima. U Srebreniku živi tradicija obilježavnja prvog maja kada se svi ustaju u cik zore.  Najbolje mjesto za uranak je kažu ispod mosta Gradine gdje insana najbrže „uhvati dert“ a sevdah odzvanja do kasno u noć.

Nerijetko se na gradini mladi zaljubljuju i rastaju. Tvrđave ne mogu zaboraviti ni oni stariji koji se s djecom vraćaju u tajne odaje starog dvorca. Možda nekad i nepromišljeno roditelji ne drže na oku nestašne dječake čija je omiljena ekshibicija trčanje po opasnim zidinama i strmim stijenama u koje je uklesana kula.

Mirisno voće

Umjerena kontinentalna klima ne šteti starim fasadama, dok blagim domaćinima pruža obilatu berbu mirisnog voća.  Grad Srebrenik i njegova plodna okolina obiluje i mineralnim resursima, dok su stranim ulagačima posebno interesantni krečnjak i termomineralne ljekovite vode.

Srebrenik je danas otvoren grad u koje je svoje primarno središte pronašla i umjetnost. Tokom mjeseca augusta i septembra u gradu se održava festival „Grad otvoren za umjetnost“. Tada se u Srebreniku mogu susresti mnogi kreativci. Stari dvorac Gradina tada postaje središte razmjene ideja a slikari koriste mir kako bi kistom dočarali lijepe pejzaže rijeke Tinje.

Srebrenik je poznat i po trgovinskim sajmovima i uspješnoj privatnoj inicijativi na čelu sa privrednicima koji gradu poklanjaju značajne objekte i spomenike. Moderni dio Srebrenika je izgrađen nakon drugog svjetskog rata pa je i arhitektonski povezan s tim periodom razvoja.

Nekadašnji srednjovjekovni gradić a sada grad postaje savršena turistička destinacija koja je primarno poznata po svojoj tvrđavi smještenoj iznad nepreglednih polja Posavnine.

Srebrenik je svoju važnost potvrdio tokom istorijskog razvoja Bosne i Hercegovine. Bogatstvo kulturoloških ostataka i usmene predaje može opisati sliku Bosanske države . Uvijek su se u mirnim i plodnim krajevima lomila koplja pa su tako svoju hrabrost upravo u Srebreniku iskušali i mađarski i osmanski vladari.

Srebrenik će ostati da svjedoči i o našem vremenu u kojem se na Gradini sprejom u ispisuju i neka nova imena koja će ukoliko ih ne spere jaka zimska kiša biti trajan simbol ludosti i kulturnog razvoja jednog nadasve urbanog vremena.

Ostavite komentar