Zlatna Fojnica

Piše : Tarik Kapetanović

Fojnica je gradić koji je ujedno i simbol banjskog turizma. Tačan datum nastanka Fojnice se  zasigurno ne može utvrditi ali je poznato da je grad nastao prije prvog pisanog spomena zapisanog 18. marta davne 1365. godine. Bosanci i Hercegovci grad prepoznaju po banji čija je ljekovitost ispitana krajem 19. vijeka. Fojnica je značajna i zbog franjevačkog samostana u kojem mirno stoji Ahdnama, povelja sultana El-Fatiha iz 1463. godine  Osim prirodnih i vjerskih znamenitosti u Fojnici možemo pronaći i čisto zlato. Ukoliko ste gledali neki od westerna i sa sobom imate neophodnu opremu i značajnu dozu strpljenja, rijeke poput Radave, Šćone, Borovnice i Jezernice čekaju na vas. Kako vas ne bi uhvatila zlatna groznica ipak kontaktirajte lokalne turističke radnike koji vam mogu dati značajne upute.

Na samo 12 kilometara od Fojnice nalazi se i rekreacioni centar „Brusnica“ koji je odnedavno postao značajna BiH ski destinacija.  Skijaške staze su različite, a dužina varira od 500 do 1.500 metara te su idealne za početnike i rekreativce koji nemaju dovoljno skijaškog iskustva. U zimskoj sezoni ski liftovi omogućavaju nesmetano uživanje skijašima koji  ne žele prelaziti naporne strmine od 500 i 1.100 metara. Skijati mogu svi jer je liftovi omogućavaju prevoz do 600 skijaša na sat.

Roditelji se u rekreacionom centru brusnica mogu opustiti, jer će njihova djeca biti sigurna u prostranom zabavištu koje se nalazi tik do hotela. Na svu sreću potencijal ove značajne turističke destinacije su prepoznali i čelnici Federalnog ministarstva kulture i sporta i potakli izgradnju sportskih terena za odbojku na pijesku i dodatnog terenskog prostora namijenjenog za košarku , tenis i nogomet koji pružaju idealne uslove za sportske pripreme u ljetnim mjesecima.

Rekreacioni centar Brusnica

Turistički radnici u Fojnici ne sjede skrštenih ruku, znaju da je perspektiva grada u turizmu koji okupira posjetioce tokom čitave godine. Zbog toga se planira izgradnja studentskog smještaja i novih hotela. Razmišlja se i o finansijskim mogućnostima studenata koji će za nekoliko maraka moći obilato jesti i uživati u svježem planinskom zraku. Posebna atrakcija bi bila žičara sa gondolama koja bi turiste iz Fojnice prevozila do ski centra na Brusnici za punih 15 minuta.

Aquareumal

Turistički kompleks „Aquareumal“ u čujem sklopu se nalazi apartmansko naselje i tržni centar će turistima ponuditi nove sadržaje.  Kompanija Aquareumal planira izgradnju modernog aquaparka sa wellness centrima na površini od 12.000 metara. Planira se izgradnja otvorenih i zatvorenih bazena u kojima bi se posjetioci mogli rekreirati i masirati. Trenutni kapaciteti kompleksa su značajni i broje 72 apartmana sa ukupno 250 kreveta. Tokom sezone se bilježi rekordna posjeta, mada se nakon završetka radova očekuje značajan priliv posjetioca koji bi  stalno popunili turistički kapacitet centra. Potpuni užitak stranim i domaćim turistima pružaju restorani, caffei, slastičarne i prodavnice etno suvenira.

Planina Vranica

Fojnica je i planinarski raj. Vrhovi od 2.115 metara i 2.107 metara su značajni planinarski izazovi. Njihova ljepota se ogleda u Prokoškom jezeru od kojeg su udaljeni dva sata hoda. Za one sa malo manje kondicije kondicije preporučuje se i planinarenje od „Brusnice“ do Prokoškog jezera stazom dugom 33 km u jednom pravcu. S Vrance se može vidjeti i grad Sarajevo čiji odsjaj u noćnim satima daje predivan prizor.

Cijeli planinski kraj je presječen cestama u makadamskim putevima od kojih se misteriozno odvajaju šumski puteljci. Takav teren je pogodan za sve one koji žele uživati u brdskom biciklizmu i lovu. Budite oprezni jer u šumama oko Fojnice žive divlje svinje, medvjedi, srne pa čak i divokoze. Ljubitelji sportskog ribolova mogu uživati u dubinama Prokoškog jezera u kojem obitava kalifornijska pastrmka i jezerska zlotovčica. Ako se želite u grad vratiti nekim drugim prevoznim sredstvom možete izabrati i paraglajder  iz čije vizure ćete zasigurno ekstremno proširiti vidike.

Fojničani će od svog grada zasigurno stvoriti značajnu bosanskogercegovačku turističku destinaciju u kojoj će se posjetitelji moći odmoriti i rekreirati. Neki će Fojnicu doživjeti i kako avanturu koja omogućava čak i potragu za zlatom.  Ukoliko nikada niste posjetili grad iz kojeg se ne može produžiti, niti otići dalje, dođite u Fojnicu u kojoj možete samo ostati, ako vas nužda ne natjera da se vratite istim putem kojim ste došli.