Imaginacija krša

Piše : Tarik Kapetanović

Ljubuški je drevno naselje u prostranoj, kamenoj i brdovitoj zapadnoj Hercegovini. Kako su izračunali meteorolozi upravo u Ljubuškom možete proživjeti oko 2.300 sunčanih sati tokom čitave godine. Od ostatka Hercegovine grad se razlikuje širinom plodnih polja u kojima raste grožđe od kojeg se pravi poznato vino Gangaš. Vodu u ovaj kameni kraj donosi rijeka koju radi svojih misterioznih poniranja ima čak devet imena. Ljubušaci joj često tepaju ali je zovu Trebižatom. Upravo je Trebižat u okolini Ljubuškog stvorio dva biserna slapa Kravicu i Koćušu. U slapovima ovog kraja su uživali Iliri koji su oko grada napravili kamene kule. Jednu od tih odbrambenih kula napravio je nešto kasnije i sam Herceg Stjepan. Već 1472. godine Ljubuški osvajaju Turci koji proširuju utvrde i kule i grade džamije. Pravi razvoj kraja potiče Austro – Ugraska vlast koja u ovom plodnom kraju razvija vinarstvo i uzgoj duhana. Grade se ceste i mostovi te se određuje katastar. Za vrijeme svjetskih ratova Ljubuški prolazi kroz periode gladi neimaštine i bolesti, Ljubušaci postaju svjetski putnici i odlaze daleko od rodnog kamena kako bi pronašli bolji život u dalekim prekomorskim zemljama.

Optička varka

Ako Hercegovinu percipirate kao zemlju krša i kamena onda dolazak u Ljubuški može biti svojevrstan šok. U sred kamene pustinje nekad se nađe i bogati bostan u kojem se kako kažu putnici može doživjeti romantični zalazak sunca te iskusiti nepodnošljiva žega. Pravi hercegovci znaju da i za žegu ima lijeka ukoliko se pokuca na prava vrata. Ako ih otvorite u Ljubuškom naići čete na radne i poduzetne ljude koji se ponose svojom sadašnjošću a s ponosom spominju i prošlost.

Ljubuško ljeto odiše radošću vode i svježine koja oduzima dah ukoliko se kombinuje sa plodovima hercegovačkih polja i sunca. Na čelopeku nije dobro piti vino, a ako se i napijete uvijek se možete osvježiti bistrom i iznimno čistom vodom rijeka ponornica u kojoj živi čak i čovječja ribica.

Spomenici kulture

Osim velikog broja prvenstveno Ilirskih a nasljedno Rimskih, i Turskih utvrda u Ljubuškom možemo pogledati Humsku ploču koja pisana na Bosančici predstavlja najznačajniji spomenik jeziku. Ploča se čuva u franjevačkom muzeju na Humcu koji je osnovan davne 1884. godine.

O bogatoj kulturi i prošlosti Ljubušaci ne govore mnogo, kažu kako im vlast nikada nije bila naklonjena te da ih niko nije mogao nazvati svojim niti ih je mogao potkupiti. Nije bilo vremena za razmišljanje o vlasti dok na vrata kuca suša, glad i neimaština. U ovom kraju se ne može živjeti a da se nekad ne zapjeva, šum vode može razbiti samo ganga koja je vezana za život ljudi ovog plodnog kraja.

Kapetanija

Ljubuški je poznat i po kapetanijama koje su bile sistem utvrda kojima se branilo Osmansko Carstvo na prostoru Bosne i Hercegovine. Utvrde su postojale od 1558 do 1835 godine a njihovo osnivanje se veže za opadanje moči Osmanskog Carstva. U Ljubuškom se nalazila kapetanija na čijem čelu je stajao Sulejman Kapetanović koji se borio za samoupravu Bosne. Kule kapetanije su bile raspoređene u Ljubuškom dok se u Vitini pored Ljubuškog nalazila porodična kuća i kula Kapetanovića. Vitinski begovi su u ovom kraju zapamćeni po dobru a kako kažu Ljubušaci svoje su prijatelje oduvijek imali u Imotskom, Vrgorcu i Makarskoj. Ta prijateljstva datiraju i do današnjeg vremena jer narod ovog kraja krasi tolerancija i obzirnost prema pripadnicima drugih vjera. Tome ih je naučio suživot i njihova duševna mekoća koja  ih sigurno odvaja od drugih Hercegovaca.

Možda zbog toga turisti s Jadrana rado svraćaju u Ljubuški u kojem sve češće kupuju nekretnine. Ljubuška otvorenost i gostoljubivost bili su preporuka svima koji žele upoznati ovaj kraj. Po tome svi pamte ovaj grad čije je bogatstvo u vodi i ljudima.

O Ljubuškom se ne isplati mnogo pisati, grad vam može sam ispričati svoju priču uz huk vode i zvuk gange. Tada ćete osjetiti i miris ljekovitog bilja i tradicionalnih jela. Ako se odvažite sve to okusiti možda postanete trajno zarobljeni jasnoćom i jačinom boje ljubuškog sunca.

Ukoliko budete dovoljno strpljivi Ljubuški će Vam otkriti i svoje tajne koje vjekovima čuva i otkriva kada se najmanje nadate. Ovaj grad jednostavno morate vidjeti a kada dođete onda ćete mu se zasigurno svake godine iznova vraćati.

Ostavite komentar