Grad u kojem je voda „svetinja“

Piše : Tarik Kapetanović

Bužim je maleni grad na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, Smješten na  relativno brdovitom terenu samo grad je čudnog ali i interesantnog oblika. Još je čudnije kada se zna da je baš u Bužimu živi oko 20.000 stanovnika što bi matematički gledano bilo 150 stanovnika na jednom kvadratnom kilometru.

Još 1334. godine se u pisanim izvorima spominje Bužim i njegova tvrđava pod nazivom Cave.  Arheloške iskopine su u ovom kraju donijele i saznanje o prvom kovanom novcu koji se koristio za trgovinu u staroj  tvrđavi još od 14. vijeka.  Razvijene trovačke poslove je za vrijeme Turske vladavine u Bužimskom kraju zaustavio Omer – paša Latas ali se stanovništvo nastavilo baviti zemljoradnjom i taljenjem ruda.

Jedan od najupečatljivijih spomenika mjesta je stari grad Bužim izgrađen davne 1251. godine. Stanovnici Bužima  govore da su se između zidina gornjeg i donjeg starog grada mogle vidjeti i tradicionalne bosanske kuće s početka 19 vijeka.

Danas je stari grad svojevrsno turističko obilježje  u kojem se mogu izvoditi razne festivalske i prezentacijske aktivnosti.  Iako se od svih gradova u Krajini očekuje viđenje i prelijepe rijeke, u Bužimu takve vodene ljepote nema ali je u blizini grada smješten izvor ljekovite vode kojeg mještani zovu „Svetinja“.

Po narodnoj predaji, voda iz ljekovitog izvora počinje teći šestog maja svake godine, nakon toga slijedeći tradicionalne narodne običaje stanovnici Bužima preporučuju vodu svim onima koji imaju probleme s vidom.  Izvor „Svetinja“ je ujedno i najčudniji prirodni fenomen u Bosni i Hercegovini, u čijoj blizini turisti i radoznali posjetioci svjedoče o neobičnom osjećaju odmora i relaksacije.

Možda je za taj potpuni utisak značajna i bogata priroda te apsolutna tišina koja dominira okolinom Bužima,  ili su u pitanju tradicionalni običaji kojim se Bosanci vežu za vodu u kojoj pronalaze duhovni sklad s prirodom.

Grad Bužim je tokom turbulentne historije ali i danas bio grad na granici, u centru grada se i danas može vidjeti kamena česma koju su turski osvajači nazvali „hudut“ što bi u prijevodu bilo granica.  Ta kamena česma je bila simbol podjele dvaju velikih carstava Turskoga i Austrijskoga.

Pored stare česme se i danas nalazi jedna od najstarijih džamija na Balkanu. Interesanto je i što objekat džamije napravljen od grubo obrađene daske ili brvna te se smatra da je ujedno i najveća drvena džamija u BiH.

Turisti u Bužimskom kraju osim istraživanja historijskih ostataka i izuzetno ljekovitih izvora mogu uživati u lovnom i prirodnom bogatstvu Bužimskog jezera u kojem se može loviti više vrsta plemenite ribe a posebna pikanterija za ribolovce je Šaran kojeg u jezeru ima na pretek. Nije neobično da vas ljubazni domaćini prime u čamac i pokažu najljepše dijelove jezera. Za vrijeme ljetnih vrućina jezero pruža savršenu lokaciju za osvježenje i odmor.

Za ljubitelje agresivnijeg lova mještani su pripremili lovne rute sa čitavim nizom šumskih i seoskih puteva koji strastvene lovce odvode u šumu često početkom oktobra kada počinje lovna sezona na kapitalne primjerke divlje svinje te lisice i zeca. Često lovci ulove i srne ali se njihov izlov kažnjava ukoliko ih se sve ne dešava u julu i augustu.

Bužim je i danas grad na granici koji ponosno čuva svoje mjesto u historiji Bosne i Hercegovine. O hrabrim i ljubaznim domaćinima bužimskog kraja se pričaju legende ali se rijetko spominje da su u odbrani grada često sudjelovale i žene. Danas je Bužim najmlađa općina u BiH koja svoje jake veze gradi sa svim dobronamjernim ljudima iza i unutar granice.